Philippe Close wordt burgemeester, verdeling bevoegdheden volgt later

MD
09/06/2017

Philippe Close (PS) wordt de nieuwe burgemeester van de Stad Brussel en volgt zijn afgetreden partijgenoot Yvan Mayeur op. Ans Persoons (SP.A), die uit het stadsbestuur stapte, wordt niet vervangen. Wie de bevoegdheden van Close zal overnemen en OCMW-voorzitter wordt, is nog niet bekend.

Het voltallige schepencollege stelde de kandidaat-burgemeester Close voor in de statige trouwzaal van het Stadhuis. Het is niet duidelijk wie de bevoegdheden van Close in het schepenbestuur zal overnemen of wie de nieuwe OCMW-voorzitter wordt. Zeker is wel dat Ans Persoons niet vervangen wordt en dat haar bevoegdheden verdeeld worden over de verschillende schepenen.

"Dit was een zeer beproevende periode," zegt Close over de voorbije dagen, die leidden tot het ontslag van Yvan Mayeur. Hij bedankt het personeel van de Stad voor hun werk en noemt oud-burgemeester Mayeur een uitzonderlijk man, die Brussel zeer goed verdedigd en geleid heeft.

Kadaster
Hij laat ook de mandaten vallen die hij als schepen van Toerisme uitoefende en zal zich concentreren op het burgemeesterschap. Hij verlaat het Brusselse parlement en zegt 'geen privaat mandaat' te zullen uitoefenen. "Binnen de komende weken zullen we een project voorstellen dat volledige transparantie binnen de Stad Brussel garandeert," zei hij in twijfelend Nederlands.

Els Ampe (Open VLD) voegde daaraan toe dat het stadsbestuur "het vertrouwen bij de bevolking zal moeten herstellen. Er komt een kadaster van de mandaten. Wij hebben niets te verbergen."

Voetgangerszone 2.0
Schepen Alain Courtois (MR) reageert emotioneel op de gebeurtenissen van de voorbije dagen. "Wat gebeurd is, heeft me diep geraakt," zegt hij. "Maar we hebben de meerderheid hier versterkt."

Beide heren benadrukken dat het bestuursakkoord, met voetgangerszone, niet op de helling staat. "We garanderen een continuïteit van het bestuur," zegt zowel Close als Courtois. De twee Brusselse excellenties voegden er wel aan toe dat ze opnieuw gingen praten met handelaars, politie en buurtbewoners van de voetgangerszone.

Niet vervangen
Er komt niemand in de plaats van Ans Persoons, die schepen af is nu de SP.A de meerderheid heeft verlaten. "De SP.A heeft er voor gekozen weg te gaan. We zullen het werk verdelen onder de bestaande schepenen, we zullen het moeten doen met een man minder," zegt Ampe.

Oud-burgemeester Yvan Mayeur blijft gemeenteraadslid.

Officieel is Philippe Close overigens nog geen burgemeester. De eedaflegging volgt pas later.

Partijgenoten Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS, en Rudi Vervoort, minister-president van de Brusselse regering, feliciteerden de nieuwe burgemeester al via Twitter.

Tous mes encouragements @PhilippeClose ! #Bruxelles

— Laurette Onkelinx (@LOnkelinx) 9 juni 2017

Ik feliciteer @PhilippeClose en wens hem veel succes! Laten we samen werken voor de toekomst van #Brussel en de #Brusselaars.

— Rudi Vervoort (@rudivervoort) 9 juni 2017

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni