Picqué: ‘Besparingen slorpen herfinanciering Brussel op’

© brusselnieuws.be
08/03/2012
Brussels minister-president Charles Picqué (PS) vreest dat de herfinanciering van Brussel in 2012 een nuloperatie zal worden. "De inspanningen die we moeten doen zullen het geld opslorpen." De SP.A-oppositie vindt dat de Brusselse regering dat uitsluitend aan zichzelf te danken heeft.

Brussel krijgt er in 2012 134 miljoen euro bij door het federale akkoord over de herfinanciering van Brussel. Picqué vreest echter dat dat bedrag volledig opgeslorpt zal worden door verschillende begrotingsmaatregelen. "Als ik zie welke inspanningen we moeten doen om het begrotingstraject te volgen en in 2015 een evenwicht te bereiken, dan denk ik dat de herfinanciering van Brussel voor 2012 volledig zal worden opgeslorpt," zo zei hij op de RTBF-radio.

Als oorzaak wijst Picqué naar de overdracht van bevoegdheden naar het Gewest "zonder voldoende middelen" en de gevolgen van de crisis op de personen- en gewestbelasting. Voor het Grootstedenbeleid, een usurperende bevoegdheid van het Gewest waarvoor de federale staat betaalt, pleit Picqué ervoor dat het federale niveau zijn inspanningen handhaaft. Volgens de minister-president is dat een kwestie van nationaal belang.

SP.A: "Amateurisme troef"
Oppositiepartij SP.A vindt de klacht van Picqué ongegrond. "Waar was de minister-president de afgelopen drie jaar, toen de Brusselse begroting ontspoorde?" vraagt parlementslid Sophie Brouhon zich af. Volgens Brouhon heeft de Brusselse regering de problemen aan zichzelf te danken, onder meer door een te hoge groeinorm te hanteren en door twee jaar op rij een begrotingstekort in de boeken te noteren. "De uit de hand gelopen Brusselse schuldlast kost in 2012 alweer 20 miljoen euro extra," zegt ze.

Brouhon verwijt de regering ook dat ze uit de lucht komt vallen over de usurperende bevoegdheden. "Terwijl men al jaren praat over de overdracht," zegt ze. "Het grootstedenbeleid bijvoorbeeld ligt al sinds 2008 op tafel."

De fout ligt dan ook bij roekeloos begrotingsbeleid van de ministers Vanraes en Vanhengel (beide Open VLD), vindt Brouhon. "Vlaanderen heeft een buffer van 200 miljoen euro, federaal legt er een aan van 350 miljoen, in Brussel bedraagt de buffer nul euro," stelt ze. "Natuurlijk stel je dan vast dat een herfinanciering niet naar nieuw beleid kan gaan om het leven van de Brusselaars te verbeteren. Die middelen zijn verdwenen in de put van Vanhengel."

Eind april houdt de Brusselse regering een begrotingscontrole.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni