Picqué gaat openstelling park van Laken aftoetsen bij de koning

Updated: 30-01-2018 - 15:26

Het Brussels parlement verzoekt zijn voorzitter Charles Picqué (PS) om de mogelijke openstelling van het park van Laken af te toetsen bij het paleis. Geen enkele partij kantte zich daartegen.

Momenteel circuleren er twee resoluties omtrent een mogelijke openstelling van het park in het Brussels parlement: één van N-VA, en één van Groen en Ecolo. Beiden werden dinsdagochtend besproken in de commissie Leefmilieu.

Onder meer SP.A en Open VLD schaarden zich eerder ook al achter het idee om het park - gedeeltelijk - te openen voor het publiek. "Aan Nederlandstalige kant is er een groot draagvlak", zegt Annemie Maes (Groen), die het voorstel voor de groenen mee indiende. "We moeten de Franstaligen meekrijgen. Zij moeten overtuigd worden dat het geen communautaire kwestie is die sommigen ervan willen maken. Het gaat gewoon om het gebrek aan groene ruimte in Brussel."

Het parlement vraagt nu aan zijn voorzitter Charles Picqué om de kwestie af te toetsen bij de koning - of toch diens entourage. Doel is zo een beeld te krijgen van hoe het paleis zelf tegenover de mogelijke openstelling staat.

'Aangenaam verrast'

“Het is in ieder geval een positief signaal dat geen enkele politieke partij zich tegen een mogelijke openstelling kant,” zegt Cieltje Van Achter (N-VA) aan BRUZZ. Zij diende het voorstel van haar partij in.

Sommige zaken moeten immers nog uitgediept worden. “Alles moet juridisch natuurlijk waterdicht zijn, en ook de veiligheid van de koning moet gegarandeerd worden. Maar ik ben in ieder geval aangenaam verrast dat ons voorstel vandaag besproken werd, zelfs al kwam het vanuit de oppositie.”

"Een beetje hypocriet", noemt Maes dat. "De N-VA heeft op federaal niveau hiervoor immers alle sleutels in handen, want binnenlandminister Jan Jambon is bevoegd voor de Koninklijke Schenking. Hij zou heel makkelijk al een onderzoek kunnen bevelen, en het voorbereidende werk doen om het domein open te stellen."

Van Achter is hoegenaamd niet onder de indruk van Maes' kritiek. Ze laat aan BRUZZ weten dat de N-VA in oktober een wetsontwerp rond het park van Laken indiende in de Kamer. "Met polarisatie is de Brusselaar niet gediend," besluit ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?