Piratenpartij laat Brusselaar meestemmen over partijprogramma

De Piratenpartij komt in Brussel op met een lijst voor het regionale parlement. Een lijst voor het federale parlement is er niet. Om de kiesdrempel te halen, zijn de Piraten een lijstverbinding aangegaan met onder meer de PVDA.

Op de kieslijst voor het Brusselse Parlement staan zestien kandidaten, acht mannen en acht vrouwen. Toon Bijnens (29), in opleiding om systeembeheerder te worden, is een van hen. “We hebben een mix van achtergronden, van een dokteres en een lerares tot voormalige beleidsmedewerkers zoals ik. Een paar mensen hebben een Marokkaanse achtergrond. De meesten zijn wel vrij jong.”

“Onrespectvol”, noemt Bijnens het, “dat wij als burgers maar één keer in de vijf jaar mogen stemmen, en dat we verder geen inspraak hebben in het beleid. Ons partijprogramma is daarom open-source.”

Mee knopen doorhakken
Niet dat burgers zomaar het programma kunnen wijzigen, maar de Piraten zien hun voorstellen wel enkel “als een vertrekpunt, een aanzet voor de latere discussie met de burger”. En dat passen ze in de praktijk toe: op de (eentalig Franse) website van de Brusselse afdeling kunt u stemmen op 42 stellingen over onderwerpen inzake huisvesting, mobiliteit, werkgelegenheid, milieu en onderwijs. Moet er een audit en reorganisatie van Actiris komen? Moet het beheerscontract van de MIVB publiek gemaakt worden? Wat vindt u ervan dat een MIVB-kaartje voortaan nog maar 1 euro zou mogen kosten? Moeten er tweetalige scholen komen?

Burgers kunnen ‘ja’ of ‘nee’ stemmen en vervolgens in een berichtje van Twitterformaat hun mening verduidelijken. De partij gaat de stemmen van de burgers mee laten wegen in haar standpunten.

Bijnens is eerste opvolger op de lijst. Er staan verder ook een paar tweetalige Brusselaars op, maar kiezen voor de Piraten kan alleen voor wie kiest voor de Franstalige taalgroep in Brussel. Daar heeft de partij bewust voor gekozen om haar kansen op een zetel te maximaliseren. “We zijn een lijstverbinding aangegaan met de andere tweetalige partijen PTB/PVDA, Belgische Unie - Union Belge en ProBruxsel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?