Politieke benoemingen: kabinetschefs in de prijzen

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
29/05/2013
De Brusselse regering gaat haar laatste jaar in. De leegloop van de kabinetten is begonnen, en daarmee een reeks politieke benoemingen in de ministeries.

Een aantal politieke benoemingen vonden vorig jaar al plaats. Zo werd Christian Lamouline, kabinetschef van Benoît Cerexhe (CDH), de nieuwe secretaris-generaal van het Brussels Gewest. Eerder mocht adjunct-kabinetschef Yves Bastaerts naar Actiris vertrekken.

Bij het kabinet van Charles Picqué (PS) vertrok Chantal Jordan. Zij wordt grote baas van de Brusselse brandweer. Kabinetschef Benjamin Cadranel is sinds kort directeur bij de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij. Een andere PS'er die een grote post mocht wegkapen - niet vanuit een kabinet weliswaar - is Gregor Chapelle, de nieuwe directeur van Actiris. Julie Fiszman (PS) wordt genoemd als nieuwe directeur Begroting.

Ook vanuit Open VLD zijn een aantal topbenoemingen richting administratie vertrokken. Dirk De Smedt, voormalig kabinetschef bij minister Guy Vanhengel is benoemd tot directeur Fiscaliteit. Arlette Verkruyssen staat sinds een jaar aan het hoofd van Ruimtelijke Ordening en Huisvesting.

Bij CD&V-minister Brigitte Grouwels mocht kabinetschef Jozef Ostyn, vicegouverneur worden. Zijn opvolger op het kabinet, Johan Van Looy, is sinds april directeur van De Lijn Vlaams-Brabant. CD&V'er Peter Michiels staat voortaan aan het hoofd van het ministerie voor Economie.

Ook de groenen laten zich niet onbetuigd. De directeursfunctie bij Mobiel Brussel zou moeten gaan naar Patrick Balcaen, de Ecolo-kabinetschef van Bruno De Lille (Groen). Ook voor Frederic Fontaine, kabinetschef van minister Evelyne Huytbroeck (Ecolo) staat een mooie toekomst te wachten. Hij mag Jean-Pierre Hannequart opvolgen, de huidige directeur van Leefmilieu Brussel die in september op pensioen gaat. Fontaine moet daarvoor wel nog slagen voor een aantal assessments.

Het is tot slot uitkijken naar de Haven van Brussel. Die wordt traditioneel geleid door een CD&V'er. Alfons Moens, zelf geen christendemocraat, de huidige directeur ad interim is kandidaat om zichzelf op te volgen, dus zekerheid daarover is er nog niet.

Enkele van de politieke benoemingen zijn voor het leven. De meeste zijn echter mandaatfuncties die na vijf jaar hernieuwbaar zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni