Politieke partijen veroordelen geweld tegen politie: 'Kordate aanpak nu nodig'

© PhotoNews
| Minister-President Rudi Vervoort (PS.)

Verschillende politici en politieke partijen veroordelen het geweld tegen de politieagenten in Anderlecht. Ze vragen dat er een duidelijk politiek signaal komt en een plan van aanpak komt voor de 'explosieve situatie'.

"Wat er in Anderlecht gebeurde is schokkend. Hoeveel alarmbellen moeten er afgaan? De regering laat betijen. Zo kan het niet verder. Onze politiemensen verdienen beter. Kordate aanpak nu", roept Theo Francken (N-VA) op via Twitter, daarbij verwijzend naar premier Sophie Wilmès en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Federaal CD&V-parlementslid Sammy Mahdi springt meteen op de kar en dient Francken van antwoord door te stellen dat Jan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken een herziening van de dotatie van politiezones weigerde. "Electorale zelfmoord", waren zijn woorden. Ik zou nu dus vooral niet het doorzichtig oppositielid spelen", tweet Mahdi.

N-VA en Groen

Bij de Brusselse fractie van N-VA stelt Mathias Vanden Borre dat de situatie explosief is geworden en wijst met de vinger naar de politiek van de PS-politici. "Het moet gedaan zijn met de bepampering. Het respect voor de ordediensten moet worden hersteld en de politiek moet de juiste signalen sturen", stelt Vanden Borre.

Ook bij Groen is de verontwaardiging groot. Brussels parlementslid Juan Benjumea reageerde via Twitter: "Vreselijke beelden. Geweld tegen onze politie is onaanvaardbaar. Ze verdienen waardering voor hun werk en middelen om aan buurtpolitie te kunnen doen. Extra investeringen zijn broodnodig. De volgende federale regering moet hier eindelijk werk van maken."

Ook minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft zijn ongenoegen geuit. "Ik veroordeel elke vorm van geweldpleging tegen en elke aantasting van de ordediensten. Ik betuig mijn volledige steun aan de agenten die bij de uitvoering van hun functie aangevallen werden."

'Kijken naar New York'

Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) vindt eveneens dat er nu een sterk signaal moet komen. "Politie moet haar werk kunnen doen. Altijd. Overal. Sterke democratie heeft correcte politie nodig. Duidelijker politiek signaal nodig", tweet Gatz. Brussels fractieleider voor cdH Céline Fremault maakt via Twitter duidelijk dat "Niets rechtvaardigt dat men iemand slaat, niets. En dat geldt voor iedereen". Haar partijgenoot Sofia Bennani zal meer uitleg vragen op de politieraad van de zone Brussel Zuid.

Bij de Brusselse fractie van Vlaams Belang tenslotte vragen ze dat er snel een plan van aanpak komt en verwijzen hier naar de harde aanpak van voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani. "Om een Franse ex-president te parafraseren: het is tijd om er - echt - met de hogedrukreiniger door te gaan en deze wijken op te kuisen", verklaart Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?