Politievakbond deelt beelden van geweld tegen agenten in Anderlecht

ADD
© Belga - BRUZZ
21/05/2020
Updated: 22/05/2020 07.47u
Ook in:
nl fr

Politievakbond VSOA heeft beelden op zijn Facebookpagina gezet waarop te zien is hoe agenten belaagd worden tijdens een arrestatie in Anderlecht. De vakbond viseert daarbij de Brusselse politici Pascal Smet (sp.a-one.brussels) en Benjamin Dalle (CD&V). Dalle veroordeelt het geweld en is bereid om de dialoog aan te gaan met politie en vakbonden. Het parket is ondertussen onderzoek gestart naar de daders.

Aan Het Nieuwsblad legde VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin uit dat het om een arrestatie ging van een dader van ernstige feiten. Op de beelden is te zien hoe de agenten tijdens hun werk geschopt en geslagen worden door omstaanders. "We delen die beelden om ze onder de aandacht te brengen: dit kan zo niet verder", aldus Houssin.

In de tekst bij de video noemt de vakbond Brussels staatssecretaris Pascal Smet en Vlaams minister Benjamin Dalle, verantwoordelijk voor Brussel, bij naam. "Wat denken jullie, Pascal Smet en Benjamin Dalle? Hadden onze collega's het anders moeten aanpakken? Was dit een prioriteit?", staat er.

Politievakbond deelt beelden van geweld tegen agenten in Anderlecht.

Smet had zich vorige maand vragen gesteld bij het politie-optreden na de dood van een 19-jarige jongen in Anderlecht. De jongeman stierf na een achtervolging door de politie, wat aanleiding gaf tot rellen. "Was dit nu de topprioriteit die nacht?", stelde hij onder meer. Dalle had dan weer na het incident begrip gevraagd voor de situatie van veel jongeren.

"Dit soort incidenten kan niet door de beugel," zegt de woordvoerder van minister Dalle aan BRUZZ. "De politie moet haar werk kunnen doen. Dat daar geweld aan te pas komt kan niet. Respect is hierbij cruciaal."

"De minister is altijd bereid om het gesprek met de politie en de politievakbonden aan te gaan. Hij is ook al met de agenten op het terrein gaan spreken. Hij begrijpt hun situatie en wil hen daarin zeker steunen", aldus de woordvoerder.

Smet reageerde via Twitter: "Geweld tegen de politie kan niet. Daar kan geen enkele twijfel over bestaan."

Hersenschudding en gebroken neus

De lokale politie Brussel-Zuid, waartoe de gemeente Anderlecht behoort, heeft intussen gereageerd op de video: “De man die wordt opgepakt is de dader van een diefstal met geweld waarbij een mes werd gebruikt”, zegt een woordvoerder van de politie. “Na afloop hebben we uiteraard klacht ingediend voor het geweld dat gebruikt werd tegen onze mensen. Het onderzoek loopt nu om de verdachten te identificeren.”

Volgens de politiewoordvoerder raakte een van de twee betrokken politie-inspecteurs zwaargewond bij de arrestatie. Het gaat om de man die op het filmpje een trap in het aangezicht krijgt. “Hij heeft een hersenschudding opgelopen en een gebroken neus.”

De burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) erkent dat het voor de politie niet altijd even makkelijk is om in zijn gemeente te werken. Cumps verdedigt de politie en benadrukt dat ze de juiste instructies opvolgden om de dieven in de wijk tegen te gaan.

Hoorzitting politiewerking zet kwaad bloed

Ook politievakbond NSPV reageert boos: “Waar zijn de Sabbes, Rochettes, Smets, François van deze wereld?", tweet provinciaal voorzitter voor Brussel, Mario Thys. “Om een context te geven.. dit was geen Covid-controle maar een vrijheidsberoving na een steekpartij. Wat stellen jullie voor?”

Hij verwijst in zijn tweet naar politici Hilde Sabbe en Els Rochette (one.brussels), die aandrongen op hoorzittingen in het Brussels Parlement over de politiewerking.

Toch zijn die hoorzittingen "geen motie van wantrouwen tegen de politie", zei Sabbe daarover in Het Laatste Nieuws. "In het slechtste geval gaan we een warme zomer tegemoet waarin veel jongeren niet naar het buitenland kunnen reizen. Dat zal van iedereen veel inspanningen vergen. Ook van de politie. Als ze te hard optreden, heb je een recept voor nog meer rellen."

Parket opent onderzoek

Het Brussels parket is een onderzoek geopend naar de daders die in het filmpje enkele agenten slaan en schoppen terwijl ze een arrestatie proberen uit te voeren. "Een onderzoek naar opzettelijke slagen en verwondingen is lopende om de verdachten te identificeren", bevestigt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Justitie , politievakbond VSOA , geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni