Brussels Parlement organiseert hoorzittingen over politiewerking

Op de muur van het Koninklijk Domein van Laken werd, kort nadat de 19-jarige Adil op 10 april 2020 een aanrijding met een politiewagen niet overleefde, dit opschrift aangebracht: "Adil assassiné par la police - Ni oubli ni pardon - acab." Op de muur van het Koninklijk Domein van Laken werd, kort nadat de 19-jarige Adil op 10 april 2020 een aanrijding met een politiewagen niet overleefde, dit opschrift aangebracht: "Adil assassiné par la police - Ni oubli ni pardon - acab."
© PhotoNews
| Op de muur van het Koninklijk Domein van Laken werd, kort nadat de 19-jarige Adil op 10 april 2020 een aanrijding met een politiewagen niet overleefde, dit opschrift aangebracht: "Adil assassiné par la police - Ni oubli ni pardon - acab."
© PhotoNews
| Op de muur van het Koninklijk Domein van Laken werd, kort nadat de 19-jarige Adil op 10 april 2020 een aanrijding met een politiewagen niet overleefde, dit opschrift aangebracht: "Adil assassiné par la police - Ni oubli ni pardon - acab."

Het Brussels Parlement organiseert hoorzittingen over de werking van de politie. Tijdens de coronacrisis kwam de verzuurde relatie van het Brusselse korps met jongeren bloot te liggen. Maar ook activisten en kunstenaars klaagden al vaker over gespierde interventies van Brusselse agenten.

Na het dodelijke incident met de negentienjarige Adil in april braken rellen uit in Kuregem. Agenten waren kop van jut. In de dagen nadien doken overal in de Brusselse straten boodschappen op die het optreden van de politie ernstig op de korrel namen. Er volgde ook in andere gemeenten incidenten. Leden van het politiekorps werden zelfs bedreigd.

Wederzijds vertrouwen herstellen

Om de oorzaak van die gespannen relatie tussen politie en Brusselse jeugd na te gaan, zal het Brussels Parlement hoorzittingen organiseren. Die komen er op initiatief van parlementsleden Hilde Sabbe en Els Rochette (one.brussels/SP.A). Zij willen het wederzijds vertrouwen zo snel mogelijk verbeteren en onderzoeken waar het beter kan.

"De hoorzittingen zijn geen motie van wantrouwen tegen de politie", zegt Sabbe in Het Laatste Nieuws. "In het slechtste geval gaan we een warme zomer tegemoet waarin veel jongeren niet naar het buitenland kunnen reizen. Dat zal van iedereen veel inspanningen vergen. Ook van de politie. Als ze te hard optreden, heb je een recept voor nog meer rellen."

Diversiteit in het korps

Op 2 juni zal het Brussels Parlement de agenda van de hoorzittingen opstellen, alsook de lijst van experten die de parlementsleden willen horen. Dat is bij voorkeur een brede waaier aan ervaringsdeskundigen. "Denk aan sociologen, criminologen, politiemensen, mensen van het Comité P, getuigen van politiegeweld, enzovoort", aldus Sabbe.

Het parlementslid van one.brussels plaatst diversiteit in het korps zelf hoog op de agenda. "Bij de Brusselse politie werken nog altijd relatief weinig Brusselaars", zegt Sabbe. "Het zijn vooral Vlaamse en Waalse jongens, die niet noodzakelijk voeling hebben met de grootstad. Dan kan het moeilijk zijn om situaties juist in te schatten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?