Smet over kritiek op politie: 'Ik ben verkeerd begrepen'

© PhotoNews
| Pascal Smet (one.brussels-SP-A), Brussels staatssecretaris.

Zowel de Brusselse fractie van de N-VA als die van Vlaams Belang eisten dinsdag excuses van staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-SP.A) voor het bericht dat Smet afgelopen weekend op sociale media postte. Daarin leek Smet met de vinger te wijzen naar de politie, na de dood van de 19-jarige Adil uit Anderlecht na een politie-achtervolging. Ook de politievakbonden vroegen excuses. "Mijn post was sereen en op een genuanceerde manier bedoeld," verdedigt Smet zich.

"De post is verkeerd begrepen," zei Smet dinsdag tijdens de commissie Binnenlandse Zaken, die door de coronamaatregelen via videoconferentie doorging. "Ik heb alle respect voor het werk van de politie." Afgelopen weekend plaatste de staatssecretaris op sociale media een bericht waarin hij vraagtekens zette bij het optreden van de politie waarbij vrijdagavond de 19-jarige Adil uit Anderlecht om het leven kwam.

Nefast voor vertrouwen

Al snel kwamen de politievakbonden VSOA en ACOD met kritiek. Parlementsleden Mathias Vanden Borre (N-VA) en Dominiek Lootens (Vlaams Belang) sloten zich daarbij aan. "Dit is het moment om sereen te blijven en de politie te steunen in de moeilijke taak die ze vandaag hebben. Het is gepaster om op te roepen tot burgerzin en niet met de vinger te wijzen richting politie. Dat is nefast en schaadt het vertrouwen," zegt Vanden Borre. De fracties eisten excuses van Smet.

"Ik heb alle respect voor het werk van de politie," repliceert Smet. "Dat heb ik altijd al gehad en dat heb ik nu ook. De post was sereen en op een genuanceerde manier bedoeld, maar is verkeerd begrepen."

Vanden Borre begreep niet dat Smet zijn excuses niet wou aanbieden. "U zegt dat uw tekst sereen was en misbegrepen is. Helaas kan ik de tekst maar op één manier lezen. Deze strookt niet met uw status als lid van een regering. Het zou een regeringslid sieren om een fout recht te zetten."

Het parket heeft ondertussen op vraag van de familie van de overleden Adil een onderzoeksrechter aangesteld, belast met een onderzoek naar 'onvrijwillige doodslag'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?