Politieke vernieuwing in Brussels Parlement loopt vertraging op

© Jef Van de Veire

Vrijdagmiddag is er op het laatste moment nog een kink in de kabel gekomen om nog voor het zomerreces een tekst over de transparantie van mandatenbezoldigingen in te dienen in het Brussels Parlement. Volgens verschillende bronnen zouden MR en CDH vertragingsmanoeuvres hebben uitgevoerd om zelf voorstellen te kunnen lanceren die passen in hun onderhandelingen voor de Franstalige regeringen.

De werkgroep Politieke Vernieuwing in het Brussels Parlement heeft de voorbije maanden aan een voorstel van ordonnantie gewerkt, waarover in grote mate een akkoord was. Maar vrijdag kwam MR in laatste instantie terug op een punt, met name het voorstel dat ook burgemeester en schepenen de vergoedingen voor zowel hun openbare als private mandaten volgens het Europese systeem (met vergoedingsschijven) moeten openbaar maken.

Daarover willen de Franstalige liberalen nog een juridisch advies. Daarop zou ook CDH enkele dagen gevraagd hebben. Beide partijen wijzen ook op de verslechterde sfeer binnen de werkgroep sinds minister-president Rudi Vervoort (PS) voorstellen op de tafel van de Brusselse regering heeft gelegd over thema's die ook in de werkgroep aan bod komen.

Transparantie over regeringsbeslissingen
PS, Défi, Ecolo en Groen zijn bereid om de tekst volgende week in te dienen, zodat de werkgroep nog voor het zomerreces met iets gekomen is. Bij Open VLD luidt het dat ze de tekst al ondertekend heeft, terwijl CD&V en N-VA vrijdag nog niet wilden beslissen.

SP.A vindt dat er heel wat goede punten in de tekst zitten, maar voor Jef Van Damme ontbreken er zaken die voor de Vlaamse socialisten essentieel zijn zodat ze niet kunnen tekenen. Het gaat onder meer over de transparantie van overheidsbeslissingen, zowel van de regering als van de schepencolleges. De partij heeft hierover een voorstel van ordonnantie ingediend. De partij wil ook dat bij het inbrengen van de oppositie binnen instellingen van openbaar nut (ION) het aantal mandaten niet wordt verhoogd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook