Politieke week: 'Sluiting jeugdhuis in Ganshoren illustreert onmacht Vlaamse gemeenschap'

24/11/2023

Politiek analist Steven Van Garsse staat stil bij de sluiting van jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren en het akkoord dat de gewesten en de federale overheid woensdag bereikten over de klimaatdoelstellingen.

Jeugdhuis Tongeluk in Ganshoren is zijn lokaal kwijt, dat besliste de gemeenteraad donderdagavond. Tongeluk was voor heel wat Vlaamse jongeren uit Brussel de place-to-be om te fuiven en te feesten. Een ideale locatie ook, want het ligt in een bos, ver van de bewoonde wereld. Toch hebben jongeren het blijkbaar wat té bont gemaakt, want voor de gemeente is het nu definitief genoeg geweest. Van Garsse: "Na de problemen van jeugdhuis De Schakel in Sint-Lambrechts-Woluwe is Tongeluk het tweede jeugdhuis dat op korte tijd in de problemen komt, terwijl de VGC net meer ontspanningsruimten aan Nederlandstalige jongeren wou bieden. Die ambitie lijkt mislukt."

Van Garsse ziet er voor een stuk ook de onmacht van de Vlaamse gemeenschap op sommige terreinen in Brussel in terug. "Misschien komt er voor Tongeluk nog wel een oplossing uit de bus, maar het zal veel moeilijker worden om een nieuw contract te onderhandelen, nu het bestaande is opgezegd."

Huiswerk opnieuw doen

Woensdag werd er een akkoord bereikt in het Overlegcomité over de klimaatdoelstellingen. België moet net zoals de andere lidstaten 47 procent minder uitstoten tegen 2030 in vergelijking met 2005. Van Garsse: "In juni moest daarvoor een plan worden ingediend bij de Europese Commissie, maar de gewesten raakten het niet eens over die 47 procent. Vooral Vlaanderen vindt dat het die doelstellingen niet kan halen, en wil maar 40 procent minder uitstoten. Woensdag is er een akkoord bereikt tussen de gewesten en het federale niveau dat België zich inderdaad engageert om die 47 procent te halen, maar Vlaanderen blijft er wel bij dat het maar 40 procent van de uitstoot voor zijn rekening zal nemen."

Brussels minister Alain Maron heeft als voorzitter van dat overleg gezegd dat het een doorbraak is, maar vindt Van Garsse: "Eigenlijk is er niet zoveel veranderd. We kunnen er gif op nemen dat de Europese Commissie hier njet op zal zeggen, en dat België zijn huiswerk opnieuw zal moeten doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, tongeluk, Ganshoren, alain maron, klimaatdoelstellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni