‘Politisering Brussels Gewest wordt karikaturaal’

Godfried Roelant
20/12/2017
Citroen Garage BRUZZ ACTUA 1597

| Citroen Garage BRUZZ ACTUA 1597

Het nieuws dat Jean-François Leconte de secretaris-generaal wordt van Kanal, het nieuwe museum voor moderne kunst in de oude Citroëngarage, lokt verontwaardiging uit bij de oppositie. Leconte is de kabinetschef van Brussels minister Didier Gosuin (Défi) en daardoor leeft het idee dat het om een politieke benoeming gaat.

“De politisering van het Brusselse gewest neemt stilaan karikaturale vormen aan”, zo laat Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) op zijn Facebookpagina weten. Het Brussels parlementslid kan zich niet vinden in de keuze voor de kabinetschef van minister Gosuin (Défi) als topman voor Kanal. Dat is het nieuwe museum voor moderne kunst in de oude Citroëngarage.

“Zo goed als alle leidinggevende functies van administratieve instellingen in onze hoofdstad worden vandaag gemonopoliseerd door de kabinetten van Brusselse ministers. Met de benoeming van Jean-François Leconte als secretaris-generaal van Kanal doet nu ook Défi zijn duit in het zakje.”

‘Kanal is schimmig dossier’

Van Goidsenhoven wordt daarin bijgetreden door collega Cieltje Van Achter (N-VA). Zij noemt Kanal en de aanstelling van Leconte een schimmig dossier en wijst daarbij naar minister-president Rudi Vervoort (PS). “Wij hebben vragen bij de benoeming van Leconte omdat we niet weten hoe de procedure juist verlopen is”, zo zegt Van Achter aan BRUZZ.

“De vacature is slechts kortstondig opengesteld en dat geeft de indruk dat niet iedereen die interesse had voor de job heeft kunnen solliciteren. Minister-president Vervoort beloofde de juiste man op de juiste plaats te zetten, maar vooral de juiste politieke kleur lijkt nu van belang geweest te zijn. En wat gaat Goldstein doen?”

Een antwoord op die laatste vraag hebben we nog niet, aangezien Goldstein voorlopig niet bereikbaar is voor commentaar.

© Facebook Gaëtan Van Goidsenhoven

© Twitter Cieltje Van Achter

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Hoe transparant is het beleid? , Kanal , Jean-François Leconte , Cieltje Van Achter , Gaëtan Van Goidsenhoven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni