| Sabine de Bethune (CD&V)

Portret van oud-Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune voorgesteld

© Belga
11/10/2021

Zoals de traditie het wil krijgt elke oud-voorzitter van de Senaat na zijn of haar mandaat een portret. Sabine de Bethune, die in juni afzwaaide, mocht dat van haar maandag voorstellen. Het werd een modern werk dat geschilderd werd door illustratrice Goele Dewanckel.

Sabine de Bethune zetelde voor CD&V liefst 27 jaar lang in de senaat, waarvan drie jaar als voorzitster, van 2011 tot 2014. Ze was de 35ste voorzitter van de Senaat, maar slechts de tweede vrouwelijke voorzitter na eerder Anne-Marie Lizin.

Op het moderne portret met opvallende kleuren is een zittende Sabine de Bethune te zien. Het schilderij leunt stilistisch aan bij het Duitse expressionisme en het werk van Henri Matisse. Op de voorgrond is een boeket bloemen te zien, een bewuste keuze. Elke bloem staat voor een symbool dat deel uitmaakt van het leven de Bethune.

"De vlasbloem maakt deel uit van mijn streek, de Leiestreek. De paradijsvogelbloem staat voor Congo, het land waar ik geboren ben. De witte klaproos staat symbool voor vrouwen en vrede, en die strijd is nog niet af. Bij ons niet, maar in heel de wereld niet. Er is nog veel werk aan de winkel voor mijn opvolgers," zegt de Bethune.

Met heel veel dankbaarheid blikt de Bethune terug op haar carrière in de Senaat. In juni werd ze benoemd tot rechter bij het Grondwettelijk Hof en gaf ze haar zitje in de Senaat op. De Bethune trok in 2019 nog de CD&V-lijst voor de Kamerverkiezingen in de kieskring Brussl-Hoofdstad. Ze raakte toen niet verkozen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni