Premier Michel: 'Wantoestanden bij Samusocial zijn kaakslag voor daklozen'

© Charles Michel

Premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) hebben donderdag in de plenaire Kamer hun onbegrip geuit over de 'kaakslag' die de wantoestanden bij Samusocial zijn voor de vrijwilligers van de daklozenorganisatie. Michel zei ook dat het eerder aangekondigde onderzoek door de Inspectie van Financiën zal worden opengetrokken naar alle federale steun aan Samusocial.

De plenaire vergadering in de Kamer stond deze namiddag volledig in het teken van de wantoestanden bij daklozenorganisatie Samusocial. Ook premier Charles Michel (MR) haalde zwaar uit naar Brussels burgemeester en kop van jut Yvan Mayeur (PS). "Elke euro voor armoedebestrijding moet naar armoedebestrijding gaan en naar niets anders", onderstreepte premier Michel. "De federale overheid gaat alles doen om volledige transparantie te krijgen."

Demir: 'Ik ben gechoqueerd'
Staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) deelde het onbegrip. "Ook ik ben als mens, als politica en zeker als staatssecretaris gechoqueerd." Zij vroeg afgelopen woensdag aan de Inspectie van Financiën nog om een onderzoek naar de subsidies die de federale overheid de voorbije jaren voor winteropvang toekende aan Samusocial. Die bleken te schommelen om en bij de 1 miljoen tot 1,4 miljoen euro.

"Wat aan de top van Samusocial gebeurt, is dus niet alleen een mes in de rug van de daklozen, maar ook van de maatschappelijk assistenten en vrijwilligers." De N-VA-staatssecretaris heeft voor het afgelopen jaar nog niet de volledige som uitbetaald. Ze verwacht nog een eindafrekening én een eindrapport, waarna ze 'lijn per lijn' zal uitpluizen of al het belastinggeld ook effectief naar de winteropvang is gegaan en niet bij de bestuurders terechtgekomen is.

'We gaan daklozen niet in de steek laten'
Demir verzekerde nog dat de regering de daklozen in Brussel ook in de toekomst niet in de steek zal laten. "Ongeacht het circus van de voorbije dagen zal de federale regering de opvang verzekeren. Ik zal de komende maanden bekijken hoe we dat gaan doen", klonk het. Voor de verdere toekomst houdt de staatssecretaris 'alle opties open'.

De eerste minister van zijn kant toonde zich nog 'droef voor de democratie en het vertrouwen in de democratische instellingen'. "In dit halfrond zitten veel leden die alles doen met passie en overtuiging, maar ik stel vast dat de houding en de keuzes van sommigen een ongelofelijk drama zijn voor die geloofwaardigheid", sneerde Michel zonder de PS bij naam te noemen.

De eerste minister sprak tot slot zijn steun uit voor de vrijwilligers die zich elke dag weer inzetten voor de zwaksten in de maatschappij. "Ik besef wat voor een kaakslag zij vandaag te verwerken kregen", aldus nog Michel.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?