Premier niet onder indruk van dreiging tot regeringsval voor Francken

© Theo Francken
| De Wever verdedigde het beleid van Francken.
Updated: 08-01-2018 - 06:12

Als de meerderheidspartijen aansturen op het ontslag van Theo Francken als staatssecretaris, dan zal de N-VA zich terugtrekken uit de regering. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever gezegd aan VTM NIEUWS. Premier Charles Michel reageert laconiek: 'Chantage maakt op mij geen indruk, bedreigingen en provocaties evenmin.'

"Ik sta achter Theo en ga hem in geen geval laten vallen", zei Bart De Wever in de loop van zondag, die vindt dat het genoeg geweest is met de kritiek op zijn partijgenoot.

De Wever verdedigde het beleid van Francken. "Als ze morgen zeggen dat we niemand meer mogen terugsturen naar een land waar het slechter is dan hier, en waar je potentieel wel eens slecht behandeld zou kunnen worden, dan kan je niemand meer terugsturen en dan heb je de facto open grenzen. En dan zullen wij het enige land in Europa zijn in die situatie. Alle andere landen sturen Soedanezen ook terug."

'Genoeg geweest'

Francken kwam in een politieke storm terecht omwille van zijn verklaringen over de repatriëring van Soedanezen na berichten over folteringen van teruggestuurde Soedanezen. De staatssecretaris verklaarde aanvankelijk dat er in de maand januari geen terugsturingen gepland waren. Intussen kreeg hij het bericht dat er toch nog een vlucht gepland was, die hij onmiddellijk annuleerde. Hij bracht daar evenwel premier Charles Michel niet van de hoogte, die in de Kamer verklaarde dat er geen vluchten gepland waren.

De Wever lijkt het onderzoek naar de zaak niet te willen afwachten. Gevraagd naar de gevolgen als zou blijken dat een Soedanees effectief werd mishandeld, zegt De Wever dat de positie van Francken niet ter discussie staat. "Vandaag niet, morgen niet, overmorgen niet." De Wever zegt dat de staatssecretaris de wet heeft toegepast. "Dat is een heel moeilijke bevoegdheid, ook menselijk. Als er dan eventueel iets fout zou kunnen gegaan zijn, gaat de rest in je rug schieten, zelfs vanuit de eigen meerderheid. Het is genoeg geweest."

'Niet onder indruk door chantage'

Maandag werd premier Charles Michel op de de Franstalige omroep Bel-RTL aan de tand gevoeld over de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Chantage maakt op mij geen indruk, bedreigingen en provocaties evenmin," klonk het.

De premier laakte ook de "provocaties" van Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V), die zondag stelde dat de eerste minister de handpop van de N-VA was geworden. "Het dossier migratie en asiel verdient beter dan de ruzies tussen ego's, kleine of grote", reageerde premier Michel.

Hij herinnerde aan het engagement van zijn regering om "onze grenzen op een humane manier te beschermen" en met respect voor de Europese en internationale verplichtingen op het vlak van migratie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?