Prins Laurent krijgt openbare zitting in parlement

© Twitter
| Prins Laurent postte een foto van zijn ontmoeting met het Chinese leger op sociaal medium Twitter.

Prins Laurent mag zich in een openbare zitting in de Kamer komen verdedigen tegen de inhouding van een deel van zijn dotatie. De beraadslaging en stemming zullen achter gesloten deuren plaatsvinden.

Dat werd woensdag overeengekomen in de Conferentie van de Voorzitters, die de werkzaamheden in de Kamer regelt.

Prins Laurent moest eind vorig jaar al 15 procent van zijn dotatie (zo'n 46.000 euro) afstaan, omdat hij zonder toestemming van de regering een receptie van het Chinese leger had bijgewoond in legeruniform.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke zocht al een tijd naar een manier om de procedure in de praktijk uit te voeren, zonder daarbij de rechten van de verdediging te schenden. Uiteindelijk werd woensdag beslist een ad hoc commissie in het leven te roepen. Die zal bestaan uit dertien leden met spreekrecht, met Bracke zelf als voorzitter.

De prins vroeg om gehoord te worden, maar wilde dat enkel in een openbare zitting doen. "Als het parlement achter gesloten deuren instemt met één van onze verzoeken, zal de publieke opinie anders zijn dat alles binnenskamers is geregeld", zei zijn advocaat Laurent Arnauts vorige week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?