'Problemen aan Zuidstation gaan het petje van Brussel te boven'

01/09/2023

Op vrijdag 1 september verschijnt ook onze politieke analist Steven Van Garsse weer op het appel. Om het op zijn beurt te hebben over de opvangcrisis en de problemen in het Zuidstation, maar ook over een merkwaardige polemiek rond een hoofddoek in Molenbeek.

Volgens Van Garsse vreest de Brusselse regering, niet onterecht, dat er opnieuw tentenkampen zullen ontstaan in de winter, wat het imago en de veiligheid van de stad geen goed zal doen. "Het pingpongspel van de afgelopen dagen kadert allemaal in een strijd om de perceptie en de verkiezingen van volgend jaar."

Uit interviews met minister-president Vervoort onthoudt Van Garsse dat die geen zin om een krachtig gewestelijk veiligheidsbeleid uit te bouwen en dat de problematiek van het Zuidstation het petje van Brussel te boven gaan. "Vervoort vreest dat hij door als Gewest fors uit de hoek te komen in de kaart zou spelen van de voorstanders van een verdere staatshervorming. Een nog grotere uitholling van de federale staat, dat wil Vervoort duidelijk niet."

Saliha Raiss

In Molenbeek is Saliha Raiss, een schepen van Vooruit, deze week niet door de gemeenteraad verkozen geraakt. Meerderheidpartij MR wil geen schepen met een hoofddoek. Zij vinden dat dit de neutraliteit van het ambt schaadt. Van Garsse: "Het valt te bezien wat er de komende dagen zal gebeuren. De MR heeft haar voordrachtsakte niet willen ondertekenen, maar intussen zijn er wel voldoende stemmen vanuit de oppositie. Sommige liberalen geven in stilte aan haar wel degelijk te zullen steunen en zijn ook gegeneerd over de instructies van voorzitter Bouchez, die een punt maakt van het belang van een neutrale overheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, de politieke week, Nicole De Moor, Saliha Raiss

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni