Laurette Onkelinx (PS) voor de microfoon van BRUZZ-redacteur An Missotten

| Laurette Onkelinx (PS) voor de microfoon van BRUZZ-redacteur An Missotten.

PS daagt Reynders uit en schuift Onkelinx naar voor als Eurocommissaris

TDN
© BRUZZ
22/08/2019

Didier Reynders (MR) is straks niet de enige Franstalige kandidaat om Eurocommissaris te worden. Ook Laurette Onkelinx heeft haar oog laten vallen op een plekje in de Europese Commissie. Officieel is haar kandidatuur nog niet, maar de PS stuurt er wel op aan om Onkelinx voor te dragen. Dat wordt bevestigd aan onze redactie.

Tot dusver leek afscheidnemend vicepremier Reynders de enige echte kandidaat te zijn om ons land te vertegenwoordigen in de Europese Commissie. Ook de naam van Kris Peeters (CD&V) circuleerde, maar in principe zou het Europees mandaat dit keer naar een Franstalige politicus gaan. De voorbije twee Eurocommissarissen, Marianne Thyssen (CD&V) en Karel De Gucht (Open VLD), waren immers Nederlandstalig.

Deus ex machina

Reynders leek daardoor probleemloos op weg naar de Europese Commissie. Daar probeert de PS een stokje voor te steken. Europees Parlementslid Marie Arena merkt op dat de MR met ontslagnemend premier Charles Michel al de voorzitter van de Europese Raad levert. "Twee vertegenwoordigers uit een en dezelfde politieke familie is niet echt representatief voor ons land", aldus Arena.

En dus denken de Franstalige socialisten aan Laurette Onkelinx, zo schrijft Le Soir en wordt door interne bronnen ook bevestigd aan onze redactie. De ex-vicepremier had met tranen in de ogen haar afscheid van de politiek aangekondigd, maar duikt op de voorposten van de PS opnieuw op. Ze paste voor de nationale verkiezingen, maar leidde als formateur wel de Brusselse regeringsgesprekken.

Genderpariteit

Niet alleen is Onkelinx van een andere politieke kleur dan Michel, ze is ook een vrouw. Ursula von der Leyen, kersvers voorzitster van de Europese Commissie, staat ook achter volledige genderpariteit in haar Europees halfrond. De PS ziet dus wel wat in een kandidatuur van Onkelinx, die evenwel nog niet officieel werd neergelegd.

In België is het de gewoonte om de aanduiding van die Eurocommissaris bij de regeringsvorming te regelen, maar de nationale formatie is nog niet eens uit de startblokken geschoten. Toch moet de Belgische voordracht voor 25 augustus gebeuren, want in september moeten alle kandidaat-commissarissen een stevige hoorzitting in het Europees Parlement doorstaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Laurette Onkelinx, PS, Europese Commissie, Didier Reynders, Kris Peeters, Marie Arena

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni