Peter Mertens, voorzitter PVDA

| Peter Mertens, voorzitter PVDA.

PVDA moet op zoek naar nieuwe voorzitter

© Belga
08/11/2021
Updated: 08/11/2021 09.02u

Peter Mertens stopt eind dit jaar als voorzitter van PTB-PVDA. Zijn huidige mandaat loopt dan af en hij wil niet meer verlengen. "Het is tijd dat een andere kapitein het stuur neemt", zegt Mertens, die toegeeft de "dagjespolitiek" of de "tweet van de dag" beu te zijn.

Dat Mertens geen kandidaat is om zichzelf voor nog eens vijf jaar op te volgen, doet de wenkbrauwen fronsen. De peilingen laten de partij namelijk dromen van een verdere doorgroei in 2024. Mertens zou de vruchten kunnen plukken van een vernieuwingsoperatie waarvan hij sinds 2008 als voorzitter het gezicht was.

De dagelijkse coördinatie van de steeds groter wordende partij slorpte echter te veel tijd op en maakte dat hij zich almaar ­minder kon toeleggen op de langetermijnstrategie, zo verklaart Mertens zijn beslissing aan De Standaard. Hij blijft wel actief in de partij en zal als Kamerlid nog nationaal in de kijker blijven lopen.

"Ik blijf aan boord", zegt Mertens in een mededeling. "Maar het is tijd dat een andere kapitein het stuur neemt. Ik wil graag tijd vrijmaken om me toe te leggen op strategische kwesties, en de verdere uitbouw van de partij." Hij geeft toe de "dagjespolitiek"- of de "tweet van de dag" - soms beu te zijn.

Door Mertens' vertrek wordt de slotzitting van het vijfjaar­lijkse statutaire congres van de PVDA op 5 december een belangrijke voorzittersverkiezing. ­Intern start nu een procedure die waarschijnlijk zal uitmonden in de voordracht van één kandidaat. Als kanshebbers gaan onder meer de namen van David Pes­tieau en Raoul Hedebouw over de tongen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni