Raad van State verwerpt weigering van aanstelling Lahy als gemeentesecretaris Molenbeek

© BRUZZ
05/12/2023

De Raad van State heeft Sylvie Lahy gelijk gegeven in de kwestie rond haar aanstelling tot gemeentesecretaris in Sint-Jans-Molenbeek. De gemeenteraad verwierp die aanstelling in april dit jaar, nadat ze eerst nochtans wél was goedgekeurd. De gemeenteraad heeft het stemresultaat volgens de Raad van State onvoldoende gemotiveerd. Daardoor kan de kandidatuur van Lahy eind deze maand opnieuw worden voorgelegd.

In april dit jaar keurde de gemeenteraad van Molenbeek de aanstelling van Sylvie Lahy als gemeentesecretaris af met negentien stemmen tegen en zestien stemmen voor. Lahy, de rechterhand van PS-burgemeester Catherine Moureaux, werd als meest geschikte kandidaat aangeduid door een jury, maar twijfels over haar neutraliteit speelden in haar nadeel.

Een eerste stemming over haar aanstelling vond eind 2022 al plaats in een gemeenteraad achter gesloten deuren. Die initiële stemming had Lahy's aanstelling goedgekeurd, maar werd nadien weer afgekeurd omdat niet alle stemprocedures gerespecteerd waren.

Lahy stapte met de kwestie naar de Raad van State en die geeft haar nu gelijk, omdat de Molenbeekse gemeenteraad de tweede stemming (waarop de aanstelling afgekeurd werd) onvoldoende gemotiveerd heeft. Dat betekent dat haar aanstelling tot gemeentesecretaris eind deze maand, op 20 december, opnieuw aan de Molenbeekse gemeenteraad voorgelegd kan worden.

De oppositie vreest dat Lahy te dicht bij burgemeester Catherine Moureaux en de partij PS staat. In het verleden was Lahy onder meer actief als kabinetschef van oud-burgemeester Philippe Moureaux en Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie