Rapport regeringscommissarissen: ‘Mayeur en Peraïta meer vergoed dan anderen'

Er is geen enkel bewijs van vergaderingen bij Samusocial, die het geven van zitpenningen aan bestuurders verantwoordt. En Yvan Mayeur en Pascale Peraïta streken méér vergoedingen op dan de andere leden van het bureau bij de organisatie. Dat blijkt uit het rapport dat twee regeringscommissarissen maakten over de interne keuken bij Samusocial.

Enkele kranten konden de hand leggen op het rapport over Samusocial, dat twee commissarissen van de Brusselse regering opmaakten. Het vermoeden dat Samusocial zitpenningen uitdeelde voor vergaderingen die nooit plaatsvonden, wordt bevestigd. “Er zijn geen verslagen van vergaderingen, geen oproepingsbrieven en geen aanwezigheidslijsten, terwijl de maandelijks uitgekeerde vergoedingen aan de bestuurders een quasi-vast karakter hebben”, zo citeert Le Soir uit het verslag. Nochtans staat in de statuten van de vzw dat “de algemene vergadering de vergoedingen voor aanwezigheid op een vergadering vastlegt”, wat dus tegenstrijdig is met forfaitaire bedragen.

In Le Soir zegt Mayeur dat het niet onlogisch is dat er geen verslagen zijn: “Ik ben een militant: ik tel mijn uren niet, en van dit soort werk zijn er geen verslagen. Er worden geen verslagen opgemaakt wanneer we op het terrein gaan, wanneer we een gebouw moeten zoeken voor daklozen of ter plekke gaan controleren of alles in orde is of wanneer we crisissituaties moeten oplossen.”

Twee derde van de vergoedingen
Nog opvallend: de vergoedingen blijken ongelijk verdeeld over de bestuurders. Yvan Mayeur, burgemeester in Brussel-Stad en bestuurder bij Samusocial tot januari 2017, en Pascale Peraïta, kregen in 2014 en 2015 samen twee derde van het totaal aantal vergoedingen uitgekeerd aan de bestuurders. Bijvoorbeeld: in 2015 kregen Peraïta en Mayeur elk 18.900 euro bruto. Samen is dat goed voor 37.800 euro op een totaalbedrag van 56.000 euro. Dat houdt dus in dat de twee andere leden van het bureau van Samusocial veel minder geld onder elkaar konden verdelen (18.200 euro).

Rest nog de vraag of Mayeur en Peraïta het loonplafond van 150 procent overschrijden (dat houdt in dat mandatarissen met al hun gecumuleerde ambten en mandaten niet meer dan 150 procent van een federaal parlementslid mogen verdienen). Volgens de betrokkenen tellen de vergoedingen bij Samusocial niet mee, omdat het een privé-organisatie is en ze een mandaat ten persoonlijke titel hebben. Maar de regeringscommissarissen hebben daar hun twijfels bij, omdat de financiering van Samusocial voor 98 procent uit publieke middelen bestaat.

Het rapport van de regeringscommissarissen wordt donderdag besproken op de Brusselse ministerraad.

Samusocial

Eind mei kwam aan het licht dat de raad van bestuur en het directiecomité van Samusocial zitpenningen gekregen hebben voor het bijwonen van de bestuursvergaderingen. Dat kostte de organisatie in 2016 bijna 60.000 euro. Yvan Mayeur (PS) en Pascal Peraïta (PS) moesten op donderdag 8 juni opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?