Reacties loting onderwijs: 'Lost plaatsgebrek niet op'

© BRUZZ
15/03/2017

'Eerst komt, eerst maalt' is niet langer het credo voor de inschrijvingen in het Brussels Nederlandstalig secundair onderwijs. Vanaf volgend jaar wordt er geloot wie waar naar school mag. Een stap in de goede richting, maar nog lang niet genoeg, reageert de politiek.

De bloeddruk ging fors de lucht in bij tal van Brusselse ouders, toen op 22 februari klaarzaten aan de computer om zoon- of dochterlief in te schrijven in het Nederlandstalig secundair onderwijs. Ouders geven dan hun voorkeursscholen door, vol goede moed.

Aangezien er plaatsen te weinig zijn, leidt dat elk jaar weer tot een stormloop. De populairste scholen zitten na enkele seconden al vol, tot frustratie en wanhoop van velen.

Dat systeem gaat nu op de schop, besliste het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor het secundair onderwijs in Brussel. Vanaf volgend jaar wordt er geloot wie waar naar school mag. Eerlijker, aangezien mensen met een breder netwerk of snellere computers nu geen voordeel meer hebben, is de redenering

Meteen wordt duidelijk dat de politiek het oude ‘muisklikkampioenschap’ niet zal missen. “Een elektronische loting is een stap vooruit: veel transparanter en dus eerlijker.”, zegt Jef Van Damme, SP.A-fractieleider in het Brussels parlement.

Nood aan structurele oplossing

Ook Bruno De Lille (Groen) is blij dat het oneerlijke systeem wordt aangepakt, al vindt hij de problemen daarmee nog niet van de baan. “In 2020 heeft het Nederlandstalige secundair onderwijs in Brussel 2.700 plaatsen tekort, zegt de capaciteitsmonitor van de Vlaamse Onderwijsadministratie. Welk inschrijvingssysteem je ook hanteert, het zal falen als er te weinig scholen zijn. We weten dat nu al, het is onaanvaardbaar om er geen mouw aan te passen.”

Van Damme stelt het minder scherp: “Er moeten ook structurele maatregelen komen. De Vlaamse overheid moet voldoende investeren in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, zodat iedereen zijn of haar kind kan inschrijven in de meest geschikte school.”

Ook N-VA ziet grote capaciteitsproblemen. "Het Nederlandstalige onderwijs heeft een hele goede reputatie.", zegt Brussels parlementslid Liesbeth Dhaene. "Mocht het Franstalig onderwijs meer investeren in de kennis van het Nederlands in Brussel, dan zou dat de totale kwaliteit ten goede komen. Dat kan het chronisch plaatstekort in het Nederlandstalig onderwijs oplossen."

"Waarschijnlijk zal geen enkel inschrijvingssysteem volledige voldoening geven.", zeggen staatssecretaris Bianca De Baets en fractieleider Paul Delva (CD&V). Zij ontkennen het capaciteitsprobleem niet, maar benadrukken de inspanningen die de Vlaamse gemeenschap en de Vlaamse gemeenschapscommissie leveren, onder andere met infrastructuurwerken.

Vlaams Belang ziet geen heil in het nieuwe systeem. “Het is van de regen in de drup. Ouders en leerlingen hebben niets meer zelf in hand”, zegt fractievoorzitter Dominiek Lootens. Hij roept op tot een uitbreiding van de capaciteit en een ‘absoluut’ voorrangsbeleid voor Nederlandstalige leerlingen in het Nederlandstalige onderwijs.

Had liever gelezen dat "extra scholen de rush stoppen". #Brussel, waar loterij nodig is voor een school voor je kind https://t.co/AWhEJxT2FQ

— Elke Van den Brandt (@elkevdbrandt) 15 maart 2017

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni