Rechterhand Peraïta wil niets zeggen over zitpenningen

© BRUZZ
18/07/2017

Valérie Vierset, kabinetschef van Pascale Peraïta en bestuurder bij Samusocial, heeft in de onderzoekscommissie over Samusocial fgeweigerd om te antwoorden op vragen over zitpenningen. Vierset, die het in de commissie zichtbaar moeilijk kreeg, beroept zich op haar zwijgrecht, omdat er een gerechtelijk onderzoek naar de zaak loopt.

De parlementsleden wilden van Vierset meer te weten komen over de hoge zitpenningen bij Samusocial, maar kregen geen antwoord. “Ik heb op deze vragen geantwoord aan de gerechtelijke politie, en kan dat hier niet opnieuw doen”, verklaarde Vierset in de commissie, die een advocaat naar de zitting had meegebracht. Ook op de verhouding tussen het bureau, waar de hoge zitpenningen werden verdeeld, en de rest van de raad van bestuur, wenste ze niet in te gaan.

Verlof zonder wedde
Op andere vragen gaf ze wel antwoord. Zo is gebleken dat Vierset, net als Peraïta, nog altijd in dienst is bij Samusocial. Ze is momenteel op verlof zonder wedde. “Om eerlijk te zijn: als ik opnieuw zou kunnen beginnen, aan het minimumloon, dan zou ik dat direct doen. Ethisch gezien is dat helaas niet mogelijk.” Haar definitieve ontslag moet nog geregeld worden met de directie, evenals haar ontslag uit de raad van bestuur. Dat moet nog officieel goedgekeurd worden door de algemene vergadering.

Ze voegde er ook nog aan toe dat ze Pascale Peraïta niet kende toen ze bij Samusocial aan de slag ging. Vierset stipte ook aan dat ze “als privé-persoon” in de raad van bestuur van Samusocial zetelde.

De parlementsleden wilden ook meer weten over het beheerscontract dat met het Brussels Gewest is afgesloten, en over de verhalen van tegenwerking binnen Samusocial. Over de precieze afwikkeling van dat contract kon Vierset zich naar eigen zeggen “de details niet herinneren”.

Vierset ontkende verder enkele verhalen die in de pers circuleerden, zoals dat ze met Peraïta op safari naar Senegal is gegaan en dat de bestuursleden kredietkaarten van de organisatie konden gebruiken. “Ik had geen kredietkaart, en naar mijn weten had ook Peraïta dat niet.” Van overmatig drankgebruik op seminaries heeft ze naar eigen zeggen niets gemerkt: "Ik ben iemand die vroeg gaat slapen."

Tranen
Later in de sessie kon Vierset haar tranen niet meer bedwingen, "als gevolg van de shock die ik doormaak".

Straks komt ook Pascale Peraïta zelf nog langs in de commissie. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook zij zich op haar zwijgrecht beroepen.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samusocial, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni