| Minister Van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V), en premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie zaterdagavond.

Regering kondigt forse versterking Brussels parket aan

© BRUZZ - Belga
21/10/2023
Updated: 22/10/2023 00.04u

Zaterdagavond hebben de minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V) en premier De Croo (Open VLD) op een persconferentie een substantiële versterking van het Brussels parket aangekondigd. Zo zouden daar en bij de Brusselse Gerechtelijke Politie (BGP) binnen afzienbare tijd 50 nieuwe werkkrachten aan de slag kunnen. De maatregel maakt deel uit van een omvangrijk actieplan.

Ook de spoorwegpolitie krijgt extra personeel, aldus De Croo, die op de persconferentie benadrukte dat er "bijzonder zware individuele fouten op het parket van Brussel" zijn gemaakt.

De maatregelen komen er nadat afgelopen maandag Abdesalam Lassoued, een illegaal in ons land verblijvende Tunesiër, in koelen bloede twee Zweedse voetbalfans doodschoot.

Na een woelige politieke week bleek vrijdagavond dat de Tunesische overheid in 2022 om zijn uitlevering had gevraagd. Een verzoek waaraan België door nalatigheid niet aan voldeed. Daarop nam minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vrijdagavond ontslag en ontstond er een regeringscrisis. Die lijkt na de samenkomst van het kernkabinet alvast van de baan.

Benoeming procureur des Konings

De Croo zei in de loop van zijn betoog nog dat het kader van het parket van Brussel volledig ingevuld en uitgebreid zal worden met vijf extra magistraten. "Er wordt een wettelijke regeling gesteld, waardoor ook de procureur des Konings benoemd kan worden en de procureur-generaal heeft aanvaard om de dagelijkse leiding in Brussel te versterken in samenwekring met het bestaande team."

Zowel Verlinden als De Croo gaven toe dat de noden in Brussel heel hoog zijn. "Daarom zal de federale gerechtelijke politie Brussel dus met vijftig mensen versterkt worden", aldus de premier. "Ook de spoorwegpolitie zal 25 extra krachten kunnen tegemoet zien."

De minister en de premier stelden zaterdagavond vast dat er "bijzonder veel” informatie is over aanslagpleger Lassoued en diens gedrag. De Croo: "Ik zou willen dat het comité I en het Comité P een evaluatie doen van de huidige procedures. Daarnaast moet de informatie tussen de dienst vreemdelingenzaken, justitie en politie ook beter."

'Belangrijk en constructief overleg'

Het kernkabinet zat zaterdag lange tijd samen om zich te buigen over de informatie die beschikbaar is over de aanloop naar de aanslag. Daar waren ook Brussels procureur-generaal Johan Delmulle en commissaris-generaal Eric Snoeck van de federale politie uitgenodigd, en werd alle informatie zeer gedetailleerd naast elkaar gelegd. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had het over een "belangrijk en constructief overleg".

Vrijdag raakte bekend dat Tunesië vorig jaar een uitleveringsverzoek had overgemaakt aan ons land, maar dat verzoek werd niet behandeld op het parket van Brussel. Op basis van de informatie waarover ze beschikt, heeft de regering een aantal maatregelen genomen die ze op korte termijn wil uitvoeren. Zo wordt het kader van het parket van Brussel volledig ingevuld tot 119 en komen er dus vijf magistraten bij.

Het Comité I en P, die respectievelijk de inlichtingendiensten en politiediensten controleren, wordt gevraagd een analyse te maken van de navolging van de procedures. Ze moeten bekijken of die procedures nog voldoen ten opzichte van de hoeveelheid informatie die moet worden verwerkt. De Dienst Vreemdelingenzaken, politie en justitie moeten ook beter gebruik kunnen maken van de informatie die ze ter beschikking hebben.

Databank

De premier gaf het voorbeeld van een databank waarin alle personen die het bevel hebben gekregen het land te verlaten worden gekruist met de gegevens waarover de politie beschikt. Dat moet ervoor zorgen dat de bevoegde diensten effectiever kunnen optreden wanneer ze op iemand stuiten die het land moet verlaten en die criminele feiten op zijn kerfstok heeft. Minister Verlinden verklaarde dat de vorige regering van de Kruispuntbank Veiligheid een werkpunt had gemaakt. Ze wees daarbij op de beginselen van privacy en proportionaliteit, waardoor die informatiedeling altijd een moeilijk debat is. Niettemin moet worden geprobeerd waar mogelijk beter te doen. En op dat vlak zet de regering nu verdere stappen, aldus Verlinden.

De diensten zullen de komende tijd verder het verloop van de feiten in de aanloop naar de aanslag van maandag in Brussel analyseren. "We hebben heel veel vragen gesteld aan de procureur-generaal en de commissaris-generaal en we zullen dat blijven doen", verzekerde Verlinden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni