Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn
© Belgaimage | Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.

Regering raakt het niet eens over verbod op onverdoofd slachten

SVG
© BRUZZ
21/10/2021
Updated: 21/10/2021 18.42u

De Brusselse regering heeft geen overeenstemming kunnen vinden over de hervorming van de dierenwelzijnswet. Dat punt stond vandaag op de agenda van de ministerraad. Bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) wil hiermee het onverdoofd slachten verbieden, maar de PS en Ecolo-ministers willen daar niet van weten. Het is nu aan het parlement om een initiatief te nemen.

Het verbod op het onverdoofd slachten maakte geen deel uit van het regeerakkoord maar minister Clerfayt vond dat Brussel niet kon achterblijven na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, die het verbod in Vlaanderen en Wallonië valideerde. Hij legde vorige week een wetsontwerp op tafel voor een verbod op het onverdoofd slachten maar die is na de ministerraad van vandaag weer ingetrokken, zo verneemt BRUZZ, "Bij gebrek aan consensus."

Het is nu aan het Brussels parlement om een initiatief te nemen om het verbod op onverdoofd slachten in te voeren. Elk parlementslid zal dan zelf, in eer en geweten, zoals bij ethische dossiers, zelf voor of tegen dat verbod kunnen stemmen.

Hoorzittingen

Clerfayt reageerde al teleurgesteld op het uitblijven van een akkoord. “Dit is slecht nieuws voor dieren", zei hij. "Het is jammer dat het verminderen van dierenleed niet alle partners van de Brusselse regering motiveert. Ik hoop dat de Brusselse parlementsleden zich, net als in Vlaanderen en Wallonië, wel zullen opstellen ten gunste van dierenwelzijn."

Het kan wel nog even duren voor die ordonnantie gestemd wordt. Verschillende parlementsleden vragen dat er hoorzittingen komen met de religieuze gemeenschappen. Het is aan het parlement om een tijdspad op te stellen.

'Electorale spelletjes'

De oppositie vindt alvast dat de meerderheid de verantwoordelijkheid over de beslissing van zich afschuift. Bianca Debaets (CD&V), in de vorige legislatuur zelf staatssecretaris voor Dierenwelzijn, heeft het over electorale spelletjes. "Waarop wacht deze regering om het dierenwelzijn in ons Gewest eindelijk serieus te nemen? Vlaanderen en Wallonië hebben al lang werk gemaakt van een verbod op onverdoofd slachten, maar hier blijft men gewoon electorale spelletjes spelen. Welke meerderheidspartij gaat hier het initiatief rond durven nemen?"

Debaets wijst naar de PS en Ecolo, die een verbod eerder in Wallonië wel goedkeurden. "Dankzij de arresten van het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof heeft de Brusselse regering geen excuses meer om een verbod nog te blijven blokkeren. Maar toch staat de regering weer op de rem. Om compleet moedeloos van te worden.” En ook one.brussels-Vooruit krijgt de wind van voren omdat de partij Minister Clerfayt wel steunt, terwijl Fouad Ahidar twee dagen eerder nog had aangekondigd "liever vegetariër te worden dan een dergelijk verbod te zullen goedkeuren."

Ook Vlaams Belang reageerde ontevreden. “Brussel blijft een schandvlek op het vlak van dierenwelzijn,” zei fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “En dat omdat groene en rode partijen schrik hebben islamistische kiezers te verliezen.”

Bij N-VA wijzen ze erop dat er geen voorstel van ordonnantie moet worden ingediend om het onverdoofd slachten te verbieden. "We hebben dat vorige legislatuur al gedaan en begin dit jaar geactualiseerd. Dat wetsvoorstel valt eenvoudigweg te stemmen. Ik nodig alle parlementsleden met een hart voor dieren om ons voorstel mee te ondertekenen," reageert fractievoorzitter Cieltje Van Achter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni