Analyse

Verbod op onverdoofd slachten: breuklijn in de Brusselse meerderheid

Steven Van Garsse
12/10/2021

Na de hoofddoekenkwestie bij de MIVB, riskeert het verbod op onverdoofd slachten in Brussel een nieuwe splijtzwam te worden binnen regering en parlement. Donderdag legt minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) zijn voorstel hierover op tafel.

Minister Bernard Clerfayt (Défi) heeft woord gehouden. Zodra er een uitspraak was van het Grondwettelijk Hof over het verbod op onverdoofd slachten, zou ook hij een initiatief nemen. En het Hof was, na advies van het Europees Hof voor Justitie, zeer duidelijk: het verbod op onverdoofd slachten in Waals en Vlaams Gewest is geen schending van de godsdienstvrijheid.

Het Brussels Gewest kan niet achterblijven, vindt Clerfayt. Halal- en koosjerslachtingen zonder verdoving moeten verboden worden. Als Europa zegt dat het mag, waarom zou hij, als Brussels minister van Dierenwelzijn, geen werk maken van dat verbod? Zo klonk het vorig week.

Maar zo eenvoudig ligt het natuurlijk niet. Tijdens de kiescampagne in de lente van 2019 was het verbod op onverdoofd slachten een hot topic. In een filmpje, ‘La position des partis politiques sur l’abattage rituel’, vandaag nog te zien op YouTube, nemen de verschillende kopstukken van de Brusselse politieke partijen hun standpunten in.

“We wachten het voorstel van de minister af. Wij vinden een juist evenwicht belangrijk tussen de godsdienstvrijheid en het dierenwelzijn"

Ecolo-parlementslid Ingrid Parmentier

Het filmpje was wellicht vooral een communicatie naar de moslims in Brussel, maar de posities van Ecolo, PS, CDH en One.brussels/Vooruit (toen nog SP.A) waren wél heel duidelijk: in Brussel kan er pas een verbod op onverdoofd slachten komen als de moslims en joden er zich in kunnen vinden.

De meeste partijen vonden het ook geen probleem dat Brussel zich anders positioneert dan Vlaanderen of Wallonië, waar dat verbod al langer bestaat. Brussel telt nu eenmaal een grote moslimgemeenschap.

Enkele maanden na het filmpje vormden PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en One.brussels/SP.A in het Brussels Gewest een coalitie. De dierenrechtenbeweging Gaia merkte toen verontwaardigd op dat er van een verbod op onverdoofd slachten niets in het regeerakkoord stond. De meerderheidspartijen hadden hier, zo was duidelijk, geen compromis over gevonden.

Maar nu komt het toch op het bord van de regering en parlement. Ecolo-parlementslid Ingrid Parmentier laat niet in haar kaarten kijken: “We wachten het voorstel van de minister af. Wij vinden een juist evenwicht belangrijk tussen de godsdienstvrijheid en het dierenwelzijn. We weten dat dierenwelzijn aan maatschappelijk belang wint, maar we willen hierover een sereen debat.”

Parmentier ontkent niet dat het tot spanningen kan leiden binnen de meerderheid. “Het is niet opgenomen in het regeerakkoord,” zegt Parmentier. “Dat is een element. Maar net zo goed heeft ieder regeringslid de vrijheid om een voorstel op tafel te leggen.”

Nog liever vegetariër

Een PS-standpunt kregen we niet te horen, maar het is bekend dat er nul animo is bij de PS om het onverdoofd slachten te verbieden in Brussel. Een standpunt waar ook Fouad Ahidar (One.brussels/Vooruit) zich in kan vinden. “Ik ben een gelovige. Ik weet hoezeer het de gemoederen beroert. Dit brengt alleen maar spanningen in de regering, in de samenleving. Het is aan de imam om te zeggen of het vlees halal is. En als hij vindt dat dat alleen kan na een onverdoofde slachting, wie ben ik om dat tegen te spreken? Nog liever word ik vegetariër dan voor het verbod te stemmen.”

“Dit brengt alleen maar spanningen in de regering, in de samenleving. Het is aan de imam om te zeggen of het vlees halal is. En als hij vindt dat dat alleen kan na een onverdoofde slachting, wie ben ik om dat tegen te spreken?"

Fouad Ahidar (One.brussels/Vooruit)

Hoe moet het nu verder? Veel zal afhangen van de vraag of minister-president Rudi Vervoort (PS) erin slaagt om de verdeeldheid binnen de regering hierover te overstijgen. Zoals hij daar, net voor de zomer, in de hoofddoekenaffaire op een slimme manier is in geslaagd. Défi heeft toen wel moeten inbinden. Maar nu liggen de kaarten anders. Clerfayt heeft, als minister van Dierenwelzijn, initiatiefrecht. En hij heeft Groen nu wel mee, net zoals Open VLD.

Raakt de regering het er niet over eens, dan verhuist de kwestie ongetwijfeld naar het parlement. De piste die daar nu al circuleert, is dat er hoorzittingen zullen komen met moslims en joden, met dierenartsen, met Gaia. En dat elk parlementslid dan in eer en geweten zal kunnen stemmen. Maar of dat goed is voor de cohesie van de Brusselse meerderheid is nog maar de vraag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Onverdoofd slachten, Offerfeest, religie in de stad, Islam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni