Brusselse regering buigt zich volgende donderdag over verbod op onverdoofd slachten

© Ivan Put

Minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) heeft een ontwerp van ordonnantie klaar dat het onverdoofd slachten verbiedt, dat donderdag op de tafel van de Brusselse regering belandt. Het dossier wordt gezien als een politieke splijtzwam. De Nederlandstalige partijen en Défi zijn voor zo'n verbod. Ecolo en PS zijn verdeeld.

De oppositieleden Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang), Bianca Debaets (CD&V) en Aurélie Czekalski (MR) wilden het standpunt van de minister weten nadat het Grondwettelijk Hof het Vlaamse en Waalse verbod op onverdoofd slachten gevalideerd heeft, en ook het Europees Hof geen graten zag in dergelijk verbod.

Clerfayt antwoordde dat hij, na overleg met de dierenbeschermingsorganisaties, een ontwerp van ordonnantie heeft voorgelegd aan de Brusselse regering, die zich op donderdag 14 oktober over de tekst buigt.

Religie

De minister zei te hopen dat de tekst zo snel mogelijk aangenomen wordt om zo snel mogelijk dierenleed te vermijden. Bernard Clerfayt benadrukte dat de maatregel geen maatregel tegen bepaalde religieuze gemeenschappen is, maar genomen is uit bezorgdheid over het dierenwelzijn.

Maar net met die religieuze gemeenschappen willen PS en Ecolo rekening houden, waardoor zij niet voluit voor zo'n verbod gaan. Zo kan Ecolo niet zeggen of het nu voor of tegen zo'n verbod is, en houdt ook de PS zich op de vlakte, als gevolg van interne verdeeldheid.

Maar nu de procedures beslecht zijn, moeten de regeringspartijen kleur bekennen, en tot een besluit komen. Donderdag buigen de ministers zich voor de eerste keer over de ordonnantie, ingediend door Défi.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?