Regeringscommissarissen Samusocial: 'Wij zijn tegengewerkt'

SDS
© BRUZZ
27/06/2017

Regeringscommissarissen Tina Martens en Sandrine Cnapelinckx hebben tijdens hun ondervraging door de parlementaire onderzoekscommissie rond Samusocial een overzicht gegeven van hun activiteiten. Ze vroegen al sinds november naar het reglement van inwendige orde van de raad van bestuur, en sinds februari ook naar de mandaten, vergoedingen en voordelen van de bestuurders. "We zijn tegengewerkt doordat die stukken niet overhandigd werden", zegt Martens.

De regeringscommissarissen bij daklozenorganisatie Samusocial vroegen al sinds 10 februari naar openheid over de mandaten en vergoedingen van de bestuurders van de vzw. “Dat gebeurde na een regeringsbeslissing van januari om een kadaster van mandaten aan te leggen, ook binnen instellingen van openbaar nut”, zegt Martens. Omdat de voorzitter op vakantie is, is het Yvan Mayeur (PS) die hen tijdens de raad van bestuur van 14 februari te woord staat.

"We hebben elk 20 minuten geprobeerd om hem tot openheid te bewegen, maar tevergeefs", zegt Martens. “In het verslag van de raad van bestuur staat bovendien geen enkele vermelding van de herhaalde vraag."

De regeringscommissarissen vragen nogmaals naar het reglement van inwendige orde van de raad, maar kregen telkens te horen dat ze dat nog zouden krijgen. In maart 2017 kregen ze te horen dat het moest aangepast worden, omdat er nu twee regeringscommissarissen de raad van bestuur bijwoonden. "Het is moeilijk om te weten of het ooit heeft bestaan”, zegt Cnapelinckx.

Op 22 februari dient parlementslid Alain Maron (Ecolo) een parlementaire vraag in rond de vergoedingen van de bestuurders bij Samusocial. Minister Fremault laat de vraag daarop opnieuw stellen, en ontvangt dan in maart een antwoord met het globale bedrag van de vergoedingen, zonder onderverdelingen per bestuurder. De media merken dat op, en gaan zelf dieper graven.

Telefoon uitgeschakeld
Na maandenlang aandringen krijgen Martens en Cnapelinckx op 2 juni van de directie van Samusocial de bedragen van de vergoedingen voor de leden van de raad van bestuur voor de periode 2014-2016, de periode nadat de algemene vergadering had ingestemd met het toekennen van zitpenningen aan bestuurders. Ze prijzen de medewerking van de dagelijkse directie van Samusocial.

Van 2 tot 7 juni blijft Martens' telefoon uitgeschakeld, zegt ze, "om me door niemand te laten beïnvloeden en in alle integriteit mijn rapport op te maken."

Een uur voor de presentatie van hun rapport aan de Brusselse regering op 8 juni krijgen de twee regeringscommissarissen telefoon van Samusocial dat er nog meer stukken mee te delen waren, dat er al zitpenningen waren uitgedeeld vanaf 2006. Die konden zo op de valreep niet meer opgenomen worden in het rapport, maar werden wel later opgenomen in een addendum.

"We zijn tegengewerkt doordat die stukken niet eerder overhandigd zijn", zegt Martens, "iets wat alle andere instellingen en vzw's die we hebben aangeschreven, wel hebben gedaan."

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni