Rekeningen van slechts 6 van de 21 Brusselse instellingen goedgekeurd

© erfgoed.be
| Het Rekenhof

Van de 21 jaarrekeningen van Brusselse overheidsinstellingen die het Rekenhof controleerde, krijgen er slechts zes een goedkeuring. “Dat is echt niet normaal”, zegt Brussels parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA). “Er moet dringend iets gebeuren aan de kwaliteit van die instellingen." Ook minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) noemt het “een oud zeer.”

Het gaat om de controle op de jaarrekeningen 2017. Die is verplicht, en wordt uitgevoerd door het Rekenhof. Het rapport oogt niet te best. Zo heeft het Rekenhof zich bij de brandweer en het parkeeragentschap zelfs onthouden van een oordeel, omdat "de verstrekte gegevens dermate ontoereikend zijn dat het onmogelijk is een gefundeerd oordeel te geven over de getrouwheid van de jaarrekening."

Bij instellingen zoals de Huisvestingsmaatschappij, Brugel, Net Brussel of Atrium is er wel een oordeel, maar met voorbehoud. Dat wil zeggen dat er een aantal zaken niet kloppen of onduidelijk zijn, zaken die mogelijk een belangrijke impact hebben op de rekeningen.

Slechts 6 instellingen krijgen een goedkeurend oordeel. Ter vergelijking: in Vlaanderen krijgt de overgrote meerderheid van de instellingen een goedkeuring zonder voorbehoud.

Voor oppositielid Johan Van den Driessche (N-VA) is de maat vol. “Dit is echt niet normaal”, zegt hij aan BRUZZ. “Er moet dringend iets gebeuren aan de kwaliteit en organisatie van die instellingen. Waarvan er trouwens ook veel te veel zijn.”

Op het matje

Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) erkent dat er een probleem is. “Het is een oud zeer, waarbij die verschillende instellingen nalatig zijn in hun verplichtingen. Ik wijs hen er elk jaar op dat zij dat tijdig en correct moeten doen. Maar elk jaar stel ik vast dat ze te laat zijn. We moeten ons de vraag stellen of we die instellingen niet eens op het matje moeten roepen bij de regering ”, aldus Vanhengel.

Het rapport van het Rekenhof wordt nog uitgebreid onder de loep genomen in de commissie Financiën van het Brussels parlement. Hieronder vind je alvast het overzicht.

rekenhof 2

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?