| Sven Gatz moet het gat in de begroting dichten.

'Immens tekort Brusselse begroting is rampzalig'

BVR
© BRUZZ
06/11/2019

Dat het Brussels Gewest in 2018 geen tekort van 600 maar ruim 900 miljoen euro had, noemt oppositielid Alexia Bertrand (MR) rampzalig. “Maar ik ben nog meer bezorgd over de begroting van 2020”, zegt ze. “Want daar is sprake van een tekort van 1,1 miljard euro.” Ook Cieltje Van Achter (N-VA) noemt dit alles “een aanfluiting van goed bestuur.”

Het was het Rekenhof dat de kat de bel aanbond. Voor het jaar 2018 heeft Brussel geen tekort van 600 miljoen euro, zoals de regering zelf aangaf, maar van 912 miljoen euro. Kosten die Brussel uit de begroting wilde houden, zoals die voor de dure renovatie van de tunnels, moeten er volgens het Rekenhof toch in, omdat Brussel en België daar bij Europa geen speciale toestemming voor vroegen.

“Maar ik maak me nog meer zorgen over de opmaak van de begroting 2020”, zegt Alexia Bertrand, die voor de MR in de commissie Financiën zit. “Er is opnieuw een gat van 600 miljoen euro gevonden. Ze willen dat vullen door 200 miljoen euro uitgaven uit te stellen, 200 miljoen te besparen op de verschillende departementen, en nog eens 200 miljoen willen ze vinden door de voorzieningen voor opbrengsten te verhogen. Ze hebben met andere woorden al 200 miljoen euro gevonden bij de departementen. De 400 resterende miljoen is budgettaire hocus pocus.”

“Het gaat hier om lopende bestedingen”, benadrukt Bertrand. “De Brusselse overheid is dus als een familie die de rekeningen voor telefoon, televisie of het karretje in de supermarkt niet kan betalen. Het gaat niet eens over de grote investeringen.”

Want die komen daar nog eens bovenop, goed voor 500 miljoen euro extra kosten voor metro, trams en tunnels. “Dat komt op een tekort van in totaal 1,1 miljard euro. En dat op een begroting van 5,3 miljard! We spreken dus van een tekort van 20 procent.”

'Aanfluiting van goed bestuur'

Ook Cieltje Van Achter (N-VA) is verrast door de tekorten. “Een tekort van 600 miljoen is sowieso een immens bedrag. Ik twijfel er sterk aan dat Europa toestaat dat Brussel daarbovenop dan nog eens één tiende buiten de begroting houdt."

Houdt Vlaanderen - met N-VA - de Oosterweelverbinding ook niet buiten de begroting? "Ja, maar dat is een nieuwe investering", zegt Van Achter, "het onderhoud van de tunnels is dat niet. In elk geval is het totale tekort van 20 procent veel meer dan het maximum van 3 procent dat Europa voorschrijft.”

Dat het Rekenhof daarnaast ook zowel de algemene rekening 2018 voor het Gewest, als die voor Parking Brussels afkeurde, roept bij Van Achter veel vragen op. “Dat is al zo lang aan de gang en men doet daar niets aan. Dit is een aanfluiting van goed bestuur.”

Gevraagd naar een reactie laat het kabinet van begrotingsminister Sven Gatz (Open VLD) weten dat men nu onderzoekt wat de gevolgen zijn van het rapport van het Rekenhof, dat het gat in 2018 blootlegde. Over het gat in de begroting van 2020 wil de minister niets kwijt. “Dat komt binnen 14 dagen aan bod bij de voorstelling in het parlement”, klinkt het op het kabinet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, begroting, begrotingstekort, begrotingscontrole, budgettaire orthodoxie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni