| Didier Reynders zal zich kandidaat stellen voor de federale verkiezingen, maar is tegelijk kandidaat voor een topjob bij de Raad van Europa.

Reynders: 'Als ik niet naar Raad van Europa kan, blijf ik in Belgische politiek'

TD
© Belga
21/02/2019

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) wil secretaris-generaal van de Raad van Europa worden. Als hij naast die topjob grijpt, blijft hij in de Belgische politiek.

"Er zijn vier kandidaten bij de Raad van Europa. Als het niet loopt zoals ik hoop, dan wil ik in de Belgische politiek blijven," zegt de buitenlandminister in de krant Le Soir. Reynders is lijsttrekker voor de Kamer tijdens de federale verkiezingen van mei voor zijn partij MR. Hij ambieert een topjob bij Europa, maar geen zitje in het Europees parlement.

"Het probleem met het Europese parlement is dat ik daar niet kan zetelen terwijl de regering in lopende zaken is," zegt hij. "Ik ga de regering niet verlaten in juni of juli, wanneer ze we wellicht nog in volle onderhandelingen zullen zijn."

"Maar wat nog meer telt is dat het er vooral om zal gaan hoeveel zetels we halen in de Kamer en in de regionale parlementen," gaat hij verder. "Het Europese resultaat zal niet bepalen of we mee zullen mogen besturen of niet. En ik geloof dat de twee sterkste figuren op het federale niveau premier Charles Michel (ook van de MR, nvdr.) zijn en ik."

Premier Michel zal de Kamerlijst trekken voor Waals-Brabant, Reynders zal de Brusselse lijst aanvoeren. Huidig MR-voorzitter Olivier Chastel trekt de Europese lijst en wordt vervangen door Michel als voorzitter van de Franstalige liberalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Didier Reynders, Raad van Europa, federale verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni