Reynders krijgt drie tegenkandidaten voor topfunctie Raad van Europa

© Photo News
| Didier Reynders is kandidaat om de volgende Secretaris-Generaal van de Raad van Europa te worden eind juni.

Reynders krijgt uiteindelijk drie tegenkandidaten in plaats van één voor de functie van Secretaris-Generaal van de Raad van Europa. Twee gegadigden dienden hun kandidatuur nog in net voor de deadline. De eerste horde wordt genomen op 20 maart.

Lange tijd zag het er naar uit dat minister Reynders slechts een tegenkandidaat zou hebben: voormalig premier Andrius Kubilius van Litouwen. Maar op letterlijk enkele minuten voor de sluiting van de deadline, dienden zich nog twee gegadigden aan: Pejcinovic Buric en de voormalige Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis.

De eerste horde voor de vier kandidaten ligt op 20 maart. Dan worden zij verwacht voor een hoorzitting achter gesloten deuren. Dat werd vrijdag vernomen bij de instelling in Straatsburg.

Na de hoorzittingen legt het comité op 27 maart de definitieve lijst van kandidaten vast, die wordt overgemaakt aan de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Die zal op zijn beurt voor juni gesprekken plannen met de kandidaten. De volgende secretaris-generaal wordt verkozen op de sessie van 24 tot 28 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?