Rudi Vervoort bijt van zich af: 'Ik veroordeel wél het politiegeweld'

Minister-president Rudi Vervoort (PS)

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft dinsdag in de commissie Binnenlandse Zaken herhaald dat hij het geweld tegen de politie en in het algemeen de ordediensten veroordeelt. "Elke keer als ik hierover werd bevraagd, heb ik mijn steun aan de politie ten volle betuigd. Het echte debat wordt hier in het parlement gevoerd ", reageerde hij op nieuwe vragen van parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). Die had op sociale media uitgehaald naar de minister-president.

Vervoort kreeg vrijdag tijdens het vragenuurtje in het parlement reeds kritische vragen vanuit de oppositie over zijn reactie op de recente feiten van geweld tegen de ordediensten. De oppositie vindt hij te mak reageert en zijn rol als coördinator van de veiligheid in Brussel te weinig opneemt.

Zaterdag raakte opnieuw een agent gewond bij een coronacontrole, waarop N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre tweette: "En toch zei @rudivervoort gisteren dat er geen gebrek aan burgerschap is".

Vandaag reageerde Vervoort fel op het feit dat er twijfel zou zijn over zijn visie op het geweld tegen de politie. Hij wees erop dat het Brussels Parlement reeds een commissie over politiegeweld en geweld tegen de politie gehouden heeft. "De commissie zal met een reeks aanbevelingen komen, waaronder ook aanbevelingen aan de federale overheid. De komende weken zal hierover gestemd worden. Vorige week nog keurde de ministerraad het actieplan ter bestrijding van geweld tegen de brandweer goed", somde de minister-president op.

Vervoort wijst ook nog op het Globaal Veiligheids- en Preventieplan, dat de basis is voor de uitvoering van de Brusselse veiligheidsstrategie. "Heel wat instanties die zich mee inzetten om het samenleven in het gewest te verbeteren krijgen steun via dat plan: de gemeenten, de MIVB, de politiezones, de verenigingssector, enzovoort."

"Er wordt in dat verband voor bijna 95 miljoen euro aan subsidies toegekend. We besteden de nodige aandacht aan de problematiek van de relatie tussen de ordediensten en de burger. Het geweld ten aanzien van de politiediensten, de dringende medische hulp en de pompiers zullen nadien het voorwerp uitmaken van specifieke acties", stelt minister-president Vervoort nog in een reactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?