Naleving lockdownmaatregelen om het coronavirus in te dijken: verscherpte politiecontroles door politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene

| (archiefbeeld)

Politieman naar ziekenhuis nadat man zonder mondmasker zich verzet

© Chris Verhaeghe - Belga
22/11/2020
Updated: 22/11/2020 13.54u

In Brussel is zaterdag een politieman naar het ziekenhuis overgebracht nadat een verdachte zich verzette bij een arrestatie. Dat meldt Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door de Brusselse politie en het parket. De politieman wilde de verdachte interpelleren omdat hij geen mondmasker droeg.

Het voorval speelde zich zaterdagmiddag af op de Houba De Strooperlaan. “Het gaat om een politie-inspecteur die met de fiets op patrouille was”, zegt Willemien Baert van het Brusselse parket. “Hij wilde een man interpelleren die geen mondmasker droeg, maar die sloeg op de vlucht. De politieman kon de verdachte in de inkomhal van een gebouw volgen, maar daar ontstond een schermutseling. De politieman had versterking opgeroepen, waarna de verdachte kon worden opgepakt.”

De betrokken politie-inspecteur werd na de interventie naar het ziekenhuis overgebracht. “Over de aard van zijn medische toestand geven we geen informatie”, zegt Ilse Van de Keere van de politie Brussel Hoofdstad/Elsene. “Ik kan wel meegeven dat hij ter observatie in het ziekenhuis moet blijven.”

Bij de val is de verdachte met zijn volle gewicht op de borst van de politieman terechtgekomen, waardoor de politieman gewond is geraakt, verduidelijkt het parket van Brussel nog. De gewonde politie-inspecteur zal acht dagen arbeidsongeschikt zijn.

De verdachte werd gearresteerd door een interventieploeg die ter versterking was geroepen. Na verhoor werd hij vrijgelaten. Er werd een proces-verbaal opgesteld voor feiten van ongewapende weerspannigheid. Het parket benadrukt dat vrijlating van de verdachte geen straffeloosheid impliceert. Het onderzoek wordt verder gezet en er kan later nog altijd een streng gevolg gegeven worden aan deze feiten.

Burgerlijke partij

Ook vorig weekend raakten via televisiebeelden incidenten met de Brusselse politie bij coronacontroles bekend. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde daarop aan dat ze zich burgerlijke partij zou stellen bij elke vorm van geweld tegen de politie. Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) keurde het geweld tegen de politie af, maar laat aan de gemeentes en politiezones over te beoordelen of ze zich al dan niet burgerlijke partij moeten stellen.

In Het Nieuws op VTM noemt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) het incident met de Brusselse agent "totaal onaanvaardbaar". Hij pleit voor "nultolerantie" voor geweld tegen agenten en zal zich mee burgerlijke partij stellen in de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Samenleving , Justitie , politie , mondmaskers , geweld tegen de politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni