Gewest keurt geweld tegen politie af, maar stelt zich geen burgerlijke partij

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 20 november 2020

Minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft deze namiddag in het parlement vragen beantwoord over het toenemende geweld tegen politie en brandweer. Op de vraag of hij heil ziet in een Gewest dat zich burgerlijke partij stelt in deze zaken, was het antwoord negatief. "Iedere gemeente en politiezone moet zelf beoordelen of het aangewezen is om zich burgerlijke partij te stellen."

Vorige zaterdag raakten drie politieagenten in Elsene gewond bij een coronacontrole. Toen ze een man probeerden op te pakken voor een identiteitscontrole, werden ze aangevallen door omstaanders.

En ook in Schaarbeek draaide een gelijkaardige controle dat weekend uit op geweld. Een agente raakte daarbij gewond en werd een week werkonbekwaam verklaard. In de Marollen kwam het begin september dan weer tot schermutselingen. Verschillende jongeren bestookten de ordediensten toen met molotovcocktails in de Krakeelstraat.

Het geweld tegen politie en brandweer neemt de laatste maanden zo weer gevoelig toe. De Brusselse parlementsleden Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang), Bianca Debaets (CD&V) en Mathias Vanden Borre (N-VA) vroegen minister-president Rudi Vervoort (PS) deze namiddag tijdens de actualiteitsvragen in het parlement naar hun plan van aanpak.

Lik-op-stukbeleid

Lootens-Stael uitte zijn bezorgdheid over ‘de grote straffeloosheid en wil dat er dringend werk wordt gemaakt van een lik-op-stukbeleid voor de jeugd die wegzakt in een neerwaartse spiraal van criminaliteit en gemakkelijk geld’. Een betere coördinatie van de inspanningen tegen alle vormen van agressie en meer middelen moet volgens hem een deel van de oplossing zijn.

Debaets verwees in haar vraag naar de verantwoordelijkheid van Vervoort om dit probleem aan te pakken. “We hebben in dit debat voorlopig nog nergens uw stem gehoord. Nochtans valt politiegeweld onder uw bevoegdheid. Waarom duurt het zo lang vooraleer u actie onderneemt?”

Ze stelt zich daarbij ook de vraag of het Gewest zich burgerlijke partij zal stellen in deze zaken. Ze legt daarmee de link naar het federale niveau waar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) al heeft laten weten dat te zullen doen voor alle federale agenten die betrokken zijn geraakt bij incidenten in Brussel.

Vervoort: 'Zullen zinloos geweld nooit toelaten'

In zijn antwoord maakte minister-president Rudi Vervoort (PS) duidelijk dat ‘gepleegde feiten ontoelaatbaar zijn’. “We zullen nooit toelaten dat onze ordediensten het doelwit worden van zinloos geweld.” Om daarvoor te zorgen wijst Vervoort naar het Globaal Veiligheids- en Preventieplan.

“Heel wat instanties die zich mee inzetten om het samenleven in het gewest te verbeteren (de gemeenten, de MIVB, de politiezones, de verenigingssector, enzovoort) krijgen steun via dat plan. Er worden in dat verband voor bijna 95 miljoen euro aan subsidies toegekend.”

Minister-president Rudi Vervoort (PS) op de persconferentie van 7 oktober met nieuwe maateregelen om verdere verspreiding van het coronavirus en de de ziekte covid-19 tegen te gaan

Verder heeft Vervoort nog geen contact gehad met de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over de mogelijkheid tot burgerlijke partijstelling. “De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie houden zich bezig met het probleem.”

“Zij hebben laten weten dat zij de parketten zullen vragen om gevallen van agressie niet meer zonder gevolg te seponeren en dat de Staat zich bij elk voorval burgerlijke partij zal stellen. Iedere gemeente en politiezone moet zelf beoordelen of het aangewezen is om zich burgerlijke partij te stellen. Ik heb aan de plaatselijke besturen geen bevelen te geven, in welke zin dan ook,” aldus Vervoort nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?