Rutten: 'Mayeur en Peraïta moeten geld terugbetalen'

© Dieter Telemans

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat Yvan Mayeur en Pascale Peraïta zich publiekelijk moeten verontschuldigen voor de riante vergoedingen die ze ten onrechte kregen van Samusocial. Ook moeten ze het geld terugbetalen, zo zei ze in De afspraak op vrijdag op Canvas.

Rutten is nog steeds niet te spreken over de politieke praktijken zoals die deze en vorige week in Brussel aan het licht zijn gekomen, waarbij lokale politici zoals Mayeur en Peraïta zetelen in vzw's opgericht door de stad en zich daarvoor royaal laten vergoeden. 

"Je moet van ik weet niet welke planeet komen om het normaal te vinden dat je 200.00 euro verdient om bij te klussen in een daklozenmaatschappij", zei de voorzitster van de liberale partij in De afspraak op vrijdag. "Ik denk dat bij accountability ook een publiek statement hoort door te zeggen dat dit fout was."

Op de vraag of Mayeur en Peraïta zich moeten verontschuldigen en het geld moeten terugbetalen antwoordt Rutten klaar en duidelijk: "Dat vind ik wel, ja."

Verder pleit ze nog voor een zuiveringsproces. "Dat zal alleen maar beginnen als de mensen die dat hebben gedaan publiek hun eigen kiezers en burgers in de ogen kijken en zeggen te beseffen dat ze fout zaten."

Samusocial

Eind mei kwam aan het licht dat de raad van bestuur en het directiecomité van Samusocial zitpenningen gekregen hebben voor het bijwonen van de bestuursvergaderingen. Dat kostte de organisatie in 2016 bijna 60.000 euro. Yvan Mayeur (PS) en Pascal Peraïta (PS) moesten op donderdag 8 juni opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook