Sabbe wil partijnaam One.brussels niet veranderen

© Saskia Vanderstichele
| Hilde Sabbe (One.brussels).

Brussels parlementslid Hilde Sabbe (One.brussels) ziet er niets in om Vooruit, de nieuwe partijnaam van de SP.A, toe te voegen aan One.brussels. Partijgenoot Pascal Smet zei gisteren nog dat dat wel zou gebeuren.

Over de naamsverandering van de SP.A naar Vooruit is al de nodige inkt gevloeid de laatste dagen. Voorzitter Conner Rousseau kondigde de wijziging woensdag aan en nog diezelfde dag kwam het Gentse kunstencentrum De Vooruit met de mededeling dat het absoluut niet blij was met de nieuwe naam. Het kunstencentrum dreigt zelfs met juridische stappen omdat het naar eigen zeggen al sinds 1982 een onafhankelijke koers vaart en niet met een politieke partij geassocieerd wil worden.

En dan is er nog de Brusselse kwestie. De Brusselse tak van de SP.A gaat sinds de laatste verkiezingen door het leven als One.brussels. In de officiële naam, One.brussels-SP.A, die ook op de website van het Brussels Parlement vermeld wordt, blijft de link met de socialisten echter expliciet vermeld. Staatssecretaris Pascal Smet liet gisteren verstaan dat de nieuwe naam Vooruit wel ergens in de naam van One.brussels geïntegreerd zal worden. “In Brussel zal One.brussels-SP.A dan voortaan One.brussels-Vooruit of Vooruit-One.brussels heten," zei woordvoerster Reine Nkiambote.

Hilde Sabbe, een van de drie Brusselse parlementsleden voor One.brussels, voelt daar echter niets voor. "Ik heb mijzelf nooit beschouwd als onderdeel van de SP.A," zegt Sabbe, die ook geen partijkaart van de socialisten heeft. "Voor mij is One.brussels een project dat onafhankelijk van de SP.A bestaat. One.brussels is een stadsbeweging en om te slagen moeten we dat blijven. Ik sta voor het partijprogramma, maar ben geen lid van de SP.A en zal dat ook niet worden."

Volgens Sabbe zal het toevoegen van Vooruit aan de naam enkel tot verwarring leiden. "Wij mikken ook op Franstaligen of Engelstaligen. One.brussels is daarvoor een perfecte naam. Daar Vooruit aan toevoegen? Nee."

Intern moet de discussie over de naamsverandering nog gevoerd worden. Sabbe: "Ik onderteken nu mijn mails met One.brussels en zal dat blijven doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?