One.brussels wil Vooruit in partijnaam, maar weet nog niet hoe

© PhotoNews
| Pascal Smet (One.brussels), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel.
Updated: 10-09-2020 - 16:36

Partijvoorzitter Conner Rousseau maakte het woensdagavond bekend: de Vlaamse socialisten heten binnenkort niet langer SP.A, maar gaan voluit voor de nieuwe naam Vooruit. Dat maakt het voor de Brusselse afdeling van de partij, One.brussels-SP.A, even zoeken naar een juiste titel.

Het zijn nog altijd SP.A'ers, maar in Brussel noemen ze zichzelf One.brussels-SP.A: de Vlaamse socialisten in de Brusselse regering zijn vandaag al een mondvol om uit te spreken. Hoe de partij nu zal heten, na de omdoping van 'moederpartij' SP.A, is nog maar de vraag.

Het was Brussels staatssecretaris Pascal Smet die bij de laatste gewestverkiezingen onder die nieuwe partijnaam One.brussels naar de kiezer trok. In de naam One.brussels schuilt de ambitie naar een eengemaakt gewest, met bijvoorbeeld één politiezone en één OCMW. In een eerder interview met BRUZZ, in september vorig jaar, zei Smet nog dat die aangepaste partijnaam voor goede resultaten had gezorgd bij de gewestverkiezingen. "Ik ben ervan overtuigd: zonder de oprichting van One.brussels hadden we nu maar twee zetels gehad", aldus Smet in dat interview (zijn partij heeft drie zetels in het Brussels parlement, red.). "Misschien hadden we wel zes maanden eerder moeten beginnen met One.brussels, want we werden nog iets te veel geassocieerd met SP.A."

24 juni 2019: start van de onderhandelingen voor de vorming van de Brusselse regering met Pascal Smet (One.brussels) voor de microfoon van BRUZZ

Wat die associatie met SP.A betreft: Smet laat vandaag alvast weten dat hij de nieuwe naam Vooruit wel kan smaken. “De nieuwe naamsverandering is een goede keuze,” zegt Reine Nkiambote, woordvoerster van staatssecretaris Smet. “In Brussel zal One.brussels-SP.A dan voortaan One.brussels-Vooruit of Vooruit-One.brussels heten.”

De volgorde moet dus nog beslist worden. Hetzelfde geldt voor de SP.A-lijst in Brussel-Stad, die sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 eigenlijk Change.brussels-SP.A heet. "De naam Vooruit is goed gekozen", vindt Brussels schepen van Nederlandstalig Onderwijs en Stedenbouw Ans Persoons, die destijds de Change.brussels-lijst trok. “Wat we met de nieuwe naam gaan doen en hoe we die zullen integreren in de onze, is wel nog niet duidelijk. Daar zal de komende weken overleg over zijn.”

"Gewoon vooruit"

Als het van voormalig Brussels SP.A-kopstuk Bert Anciaux afhangt, mogen de socialisten in Brussel gewoon Vooruit heten, zonder iets anders erbij. "Het zal Vooruit zijn, want het doel is meer om een beweging te zijn dan een partij. We moeten de Brusselse naam intern nog bespreken, ook met Fouad (Ahidar, fractieleider in het Brussels parlement, red.)", zegt hij.

Dat Anciaux in het verleden nog liet verstaan dat hij het jammer vond dat de Brusselse socialisten het woord 'socialistisch' uit hun naam haalden, noemt hij "het verleden". En het hoeft niet te gelden voor de nieuwe naam Vooruit, zegt hij. "Ik vind Vooruit zeker een naam die teert op of gegroeid is uit het verleden, maar tegelijkertijd ook andere progressieven kan verenigen. Dus net zoals ik SP.A was, zal ik vanaf december Vooruit zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?