Samusocial: 'Mayeur en Peraïta moeten elk ruim 100.000 euro terugbetalen'

KDM
© BRUZZ
21/02/2018
Updated: 21/02/2018 13.17u

'Geen professionalisme', 'catastrofale interne werking', belangenvermenging, en een gebrek aan interne en externe controle . Dat zijn in een notendop de resultaten van de onderzoekscommissie Samusocial. Onterecht verkregen zitpenningen moeten terugbetaald worden, meent de commissie.

De onderzoekscommissie Samusocial stelt vandaag haar rapport voor. De commissieleden bogen zich in totaal 100 uur lang over de werking van die vzw. Daarbij werden 35 getuigen gehoord en duizenden documenten opgevraagd, aldus Stefan Cornelis (Open VLD), voorzitter van de commissie.

Het eindresultaat van die zittingen is een volledig overzicht van de geschiedenis en werking van Samusocial, én dertig aanbevelingen die het goed en transparant bestuur van de vzw in de toekomst moeten garanderen.

Ongeschreven regels en administratieve lacunes

De commissieleden maakten brandhout van de interne, administratieve werking van Samusocial. Zo sprak Brussels parlementslid Alain Maron (Ecolo) van een “gebrek aan professionalisme” en belangenvermenging tussen de officieel private vzw Samusocial enerzijds en de Stad Brussel en haar OCMW anderzijds.

Dat de voormalige burgemeester Yvan Mayeur (PS) en zijn OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (PS) zowel betrokken waren bij het bestuur van de Stad als Samusocial, kan volgens de commissie niet door de beugel.

“De interne werking van Samusocial stond bol van omissies, ongeschreven regels, administratieve lacunes en een gebrek aan transparantie naar de subsidiërende overheden toe,” vatte parlementslid Benoît Cerexhe (CDH) de werking van Samusocial samen.

Dubbele financiering

Ook de externe controle van Samusocial was gebrekkig, aldus de commissieleden. Subsidiërende overheden hadden nauwelijks zicht op de manier waarop middelen binnen Samusocial besteed werden, stelt de commissie. Daardoor kan het niet uitgesloten worden dat de vzw ‘dubbel’ gefinancierd werd voor sommige van haar taken.

300.000 euro

De aanbevelingen van de commissie moeten garanderen dat Samusocial in de toekomst wel op een goede manier bestuurd wordt.

De commissie raadt onder meer aan om het bijhouden van notulen van vergaderingen verplicht te maken, zowel de interne controle binnen de vzw als de controle door de subsidiërende overheden duidelijker te omlijnen, het onmogelijk te maken voor een gemeente of het Gewest om vzw’s te subsidiëren waar eigen uitvoerende mandatarissen in zetelen.

De commissie vraagt ook dat onterecht verkregen presentiegelden terugbetaald worden. Het gaat in totaal over meer dan 300.000 euro, uitbetaald aan 12 bestuurders, waarvan Mayeur en Peraïta het grootste deel van de koek naar zich toe trokken. Het gaat om een bedrag 112.000 euro voor Yvan Mayeur en 113.000 euro voor Pascale Peraïta.

'Brusselse problemen nog niet voorbij'

De resultaten van de onderzoekscommissie komen er net wanneer een andere Brusselse vzw, Gial, in opspraak komt voor het niet al te nauw te nemen met de wetgeving rond openbare aanbestedingen.

"Dat toont ons dat de Brusselse problemen nog lang niet voorbije zijn," zegt parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) aan BRUZZ. "We hebben nood aan een ander soort van bestuur."

"Er bestaan nog steeds mazen in het net voor bestuurders met foute bedoelingen. Die proberen wij nu te dichten."

Brussels parlementslid Stefan Cornelis (Open VLD)

"Maar deze aanbevelingen zijn wel een begin om het vertrouwen van de burger in Samusocial te herstellen," besluit Goeman. "Er komt een nieuwe Samusocial, met een nieuwe Raad van Bestuur én een duidelijk reglementair kader."

Mazen in het net

"Het kan ook niet de bedoeling zijn om het kind met het badwater weg te gooien," nuanceert Cornelis bij BRUZZ. "Het werk dat Samusocial op straat doet heeft nooit ter discussie gestaan. Maar mogelijk is de organisatie te groot en te belangrijk geworden."

"Er bestaan nog steeds mazen in het net voor bestuurders met foute bedoelingen. Die proberen wij nu te dichten," besluit de voorzitter van de commissie.

Gerechtelijk onderzoek

De resultaten van de onderzoekscommissie moeten wel nog gestemd worden door de voltallige commissie. Op termijn wordt het rapport ook in plenaire zitting besproken.

Daarnaast loopt ook een gerechtelijk onderzoek naar het Samusocialschandaal, op de resultaten daarvan blijft het wachten.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni