‘Verloning directrice Samusocial is wraakroepend’

© brusselnieuws.be
28/10/2013
Er is heel wat protest vanuit politieke en ngo-hoek op de verloning van Pascale Peraita, directrice bij daklozenorganisatie Samusocial. Die verdient jaarlijks bijna 200.000 euro. “De PS trekt zo hardnekkig ten strijde tegen toplonen en bonussen, maar dit vinden ze blijkbaar normaal”, reageert CD&V.

Vorige week lekte een rapport van de Financiële Inspectie uit, waaruit niet alleen bleek dat er heel wat ongeregeldheden waren bij Samusocial, maar ook dat directrice Peraita een wel erg riante verloning krijgt. Ze verdient jaarlijks 192.705,34 euro bruto, waarvan 33.000 euro premies voor overuren zijn. Ze staat aan het hoofd van een organisatie met een vijftigtal werknemers.

Topambtenaren in de Brusselse administratie verdienen tot 140.000 euro per jaar, schrijft De Standaard.

Peraita is de beschermelinge van Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS). Als Mayeur burgemeester wordt, zou zij de fakkel van hem overnemen.

In politieke kringen wordt geschokt gereageerd op het rapport. Joëlle Milquet (CDH) plant een interpellatie in de Brusselse gemeenteraad. Ze spreekt van "een choquerend bedrag, zeker gezien de missie van Samusocial". Ze vraagt zich ook af of Peraita wel competent genoeg is inzake financieel beheer om het OCMW te gaan leiden.

CD&V-gemeenteraadslid Debaets vindt het verwonderlijk dat "de PS ten strijde trekt tegen toplonen en bonussen, maar dit blijkbaar normaal vindt."

Groen-parlementslid Elke Van den Brandt vindt het "wraakroepend" dat er altijd geld te kort is voor armoedebestrijding, "maar hier is wel veel geld voor". Groen, CDH en CD&V eisen vanuit de Brusselse regering een onderzoek. "Anders geen cent meer."

'Pijnlijk voor vrijwilligers'
Ook in de ngo-wereld wordt geschrokken gereageerd. Dokters van de Wereld, die in de winteropvang van Samusocial voor medische begeleiding zorgt, zijn "triest hiermee geassocieerd te worden. Onze vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in en dan horen zij dit", zegt directeur Pierre Verbeeren.

In de doorsnee ngo liggen de lonen veel lager. "Niemand haalt zelfs maar de 100.000 euro", zegt directeur van de ngo-federatie Johan Cottenie in De Morgen.

Premies
Het is niet de eerste keer dat de directrice in opspraak komt. Ze zou eerder premies hebben uitgedeeld met privégiften en werd daarvoor ontslagen, maar kreeg uiteindelijk haar functie terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni