Schaarbeek krijgt tweede Nederlandstalige schepen

© Open VLD
| Quentin van den Hove wordt schepen in Schaarbeek

Quentin van den Hove (Open VLD), gemeenteraadslid voor de Lijst van de Burgemeester, wordt schepen in Schaarbeek, als gevolg van een interne stoelendans na het vertrek van burgemeester Clerfayt naar het gewest. De gemeente krijgt er zo een tweede Nederlandstalige schepen bij, na Adelheid Byttebier (Groen).

Dinsdag liet Brussels MR-voorzitter David Leisthert aan Bernard Clerfayt (Défi), de titelvoerende burgemeester van Schaarbeek, weten dat de partij intern geen akkoord had bereikt over het toetreden tot de Schaarbeekse meerderheid. Wegens het interne gevecht over de voorgestelde schepenpost had MR-oudgediende Georges Verzin dinsdagavond al aangekondigd uit de partij te stappen.

De meerderheid van de Lijst van Burgemeester en Ecolo-Groen in Schaarbeek is krap vandaag, met slechts 25 zetels op de 47, nadat twee gemeenteraadsleden van de Lijst net na de verkiezingen in 2018 overstapten naar het CDH. Al in januari dit jaar probeerde Clerfayt om die uit te breiden met de CDH (5 zetels). Maar dat mislukte, en verdeelde de lokale CDH-fractie eveneens tot op het bot. Clerfayt liet daarna zijn oog vallen op de MR, die twee zetels en een OCMW-raadslid had. Maar ook dat lukte dus niet.

De Schaarbeekse Lijst van de Burgemeester draagt nu Quentin van den Hove (d'Ertsenryck) voor als de vervanger van Sadik Köksal. Die stapte in 2019 over naar het gewestelijke niveau, toen Bernard Clerfayt minister werd in de gewestregering. Zijn opvolgster Cécile Jodogne werd in het parlement vervangen door Köksal.

De plotse aankondiging van van den Hoves schepenambt lijkt erop te duiden dat de Schaarbeekse meerderheid de hoop op een extra coalitiepartner heeft laten varen.

Bevolking en Internationale Betrekkingen

Van den Hove (44) is voorzitter van Open VLD Schaarbeek sinds 2007, gemeenteraadslid sinds 2012 en werd in 2018 opnieuw verkozen op de lijst van burgemeester Clerfayt. Van den Hove werd ondanks zijn goede score bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen geen schepen, volgens hem destijds vanwege het man-vrouwevenwicht in de coalitie.

Volgens Jodognes woordvoerder Marc Weber zal hij, net als zijn voorganger Köksal, schepen zijn van Bevolking/Burgerlijke Stand, Protocol, Internationale Betrekkingen/Noord-Zuidsamenwerking en Erediensten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?