Roger Nols (FDF), burgemeester van Schaarbeek in de jaren 1970

| Roger Nols (FDF), voormalig burgemeester van Schaarbeek.

Schaarbeek organiseert debatavond over omstreden ex-burgemeester Roger Nols

CD
© BRUZZ
29/08/2022

De gemeente Schaarbeek organiseert op 5 september een informatie- en debatavond over de ambtsperiode van de omstreden ex-burgemeester Roger Nols. “We moeten de geschiedenis begrijpen om ervoor te zorgen dat zij zich niet herhaalt,” zegt minister Bernard Clerfayt (Défi).

De avond zal beginnen met de presentatie van de academische studie van het Brussels Studies Institute (BSI) over het mandaat van Roger Nols. Van 1970 tot 1989 was hij bijna 20 jaar burgemeester van Schaarbeek.

"Uit het burgemeesterschap van Roger Nols zal het collectieve geheugen zich de affaire van de gescheiden loketten of zijn aankomst op een kameel voor het stadhuis herinneren," legt Bernard Clerfayt uit die de aanzet gaf tot het onderzoek. "Het werk van de professoren Serge Jaumain en Joost Vaesen dwingt ons eraan te herinneren dat Roger Nols vier opeenvolgende termijnen aan het hoofd van Schaarbeek heeft gestaan, telkens met meer dan behoorlijke electorale scores. Wij moeten de geschiedenis begrijpen om ervoor te zorgen dat zij zich niet herhaalt, en dat is wat wij met deze conferentie proberen te doen," besluit hij.

Buste gemeentehuis

Na de presentatie van de studie is er ruimte voor gedachtewisseling met het publiek. Ook zullen burgemeester Cécile Jodogne (Défi) en schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) een presentatie geven. Daarbij zullen ze onder andere de toekomst bespreken van de buste van Roger Nols die in de grote hal van het gemeentehuis staat.

“Na deze avond zal een werkgroep met vertegenwoordigers van de verschillende fracties, deskundigen, burgers en verenigingen worden opgericht. De werkgroep moet tot gezamenlijke voorstellen komen die aan het einde van het jaar aan de gemeenteraad kunnen worden voorgelegd," aldus Jodogne en Haddioui.

De conferentie vindt plaats op maandag 5 september van 18.30 tot 21.00 uur in de trouwzaal van het gemeentehuis van Schaarbeek. Inschrijven is nodig, gezien het aantal plaatsen beperkt is. Dat kan via burgemeester@1030.be of via 02/244.71.28

20170907_burgemeester Roger Nols_buste_gemeentehuis Schaarbeek

| De buste van ex-burgemeester Roger Nols (1970-1989) in het gemeentehuis van Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, Roger Nols

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni