22/03

Schepmans: 'Samenwerking met politie verbeterd sinds aanslagen'

© Belga
15/03/2017

Een jaar na de aanslagen in Brussel en Zaventem ziet burgemeester van Molenbeek Françoise Schepmans (MR) vooral dat de samenwerking tussen de gemeente en de federale politie sterk verbeterd is. Vorig jaar heerste er bij de federale politie wantrouwen, zegt ze.

Via de integrale lokale veiligheidscel heeft Schepmans meer zicht op de personen die in verband worden gebracht met radicalisme. Die veiligheidscel is een overlegorgaan dat veel gemeenten op aansporen van Binnenlandse Zaken oprichtten om informatie uit te wisselen.

"We maken ons op om de tragische gebeurtenissen van 22 maart te herdenken. Maar Molenbeek heeft de impact van de aanslagen vol in het gezicht gekregen vanaf de dag na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, in de bredere context van het gewelddadig radicalisme en de vertakkingen daarvan in onze gemeente," zegt Schepmans.

"Op 14 november was het Gemeenteplein zwart van het volk. Er was de kritiek vanuit Frankrijk op de Belgische overheden. Vervolgens zei minister Jambon: 'We gaan Molenbeek opkuisen'. Daarna kwam er een intense periode met de aanslagen en alles daarrond én de gevolgen daarvan in Molenbeek. Dat duurde tot de zomer. Sindsdien heeft het dagelijkse leven terug de bovenhand genomen," getuigt de burgemeester.

'Politie heeft veel uitgelegd'
De lokale politie en de preventiedienst van de gemeenten hebben in die hele periode een belangrijke rol gespeeld, zegt Schepmans. Tijdens de opeenvolgende huiszoekingen in Molenbeek hebben zij de bevolking goed uitgelegd wat er gebeurde en dat heeft geholpen om de spanningen te doen afnemen.

Intussen werkte de federale regering ook een Kanaalplan uit. De belangrijkste verdienste van dat plan is volgens Schepmans de politieversterking. Afhankelijk van het tijdstip werden er 34 tot 48 federale agenten in Molenbeek ingezet om mee te helpen aan de domiciliecontroles (er werden 5.000 woningen en 16.000 bewoners opgelijst) en de doorlichting van de vzw's (van de 800 zijn er 102 'problematisch' bevonden).

'Samen coördineren'
In de strijd tegen het radicalisme is volgens burgemeester Schepmans een gezamenlijke en gecoördineerde aanpak nodig van gewesten en gemeenschappen. Volgens haar komt radicalisme vooral voort uit problemen met een gebrek aan scholing, opleiding en doelen in het leven.

Een jaar later

Op 22 maart liggen de aanslagen op de luchthaven en in metrostation Maalbeek een jaar achter ons. Hoe is de stad ondertussen veranderd? Wat maken de nabestaanden door? En wat zijn de sleutels om uit de huidige crisis te raken? Het zijn maar enkele vragen waarop we in ons dossier "Een jaar later" een antwoord proberen te geven.  Lees hier het volledige overzicht van hoe BRUZZ de aanslagen herdenkt.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Een jaar later

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni