Senelle: 'Geen ontkomen aan subnationaliteit'

© tvbrussel
13/12/2010
Het is onvermijdelijk dat Brusselaars zullen moeten kiezen tussen een Vlaamse en Franstalige subnationaliteit. Dat zei grondwetspecialist Robert Senelle (92) in het programma Polspoel op tvbrussel. Volgens Senelle is Brussel economisch niet sterk genoeg om een volwaardige deelstaat van België te zijn.

De onderhandelingen over een nieuwe staatshervorming en regering slepen nu al meer dan 180 dagen aan. Brussel is daarbij nog altijd een van de struikelblokken. "Er is in mijn ogen maar één manier om het land definitief te organiseren en dat is het creëren van deelstaten volgens de grenzen van de taalgebieden," aldus Senelle. "Dat betekent dat we de constitutionele soep van gemeenschappen en gewesten moeten afschaffen."

Volgens Senelle moet niet Brussel, maar Duitstalig België de derde deelstaat worden. "Brussel kan geen deelstaat zijn omdat het een deel is van een andere deelstaat. Bovendien beschikt Brussel niet over de economische en financiële middelen om autonoom te leven. Omdat er te weinig industrie is en omdat heel wat instellingen geen belastingen betalen - de zogenaamde dode hand. Het hoofdstedelijk gewest moet dus in belangrijke mate gefinancierd worden door de deelstaten. Er is geen andere oplossing."

Senelle vindt niet dat Brussel ook gemeenschapsbevoegdheden moet krijgen zoals uitkeringen, onderwijs of cultuur. "Onderwijs, cultuur en zorg zijn bevoegdheden van de deelstaten. Dat kan je niet aan de Brusselaars geven. Er is dus geen ontkomen aan een soort subnationaliteit. Brusselaars zullen moeten kiezen."

Zwitserland als voorbeeld
Daarnaast is Senelle voorstander van een uitdoofscenario voor voor de faciliteiten in de Rand. "De faciliteiten moeten op termijn afgeschaft worden," zegt hij. "Het kan niet dat mensen verhuizen naar een ander taalgebied en dan faciliteiten krijgen. We moeten een voorbeeld nemen aan de Zwitserse grondwet: wie van kanton verandert, verandert ook van taal en cultuur. Wie dus van Bern naar Genève verhuist, wordt plots beschouwd als Franstalige. Dat is de enige mogelijkheid voor ons."

Ook voor de transfers tussen de deelstaten noemt Senelle het Alpenland een voorbeeld. "In Zwitserland betalen de rijke kantons voor de arme en jaarlijks worden die sommen vastgesteld in het parlement. Zo weet iedereen hoeveel hij aan wie betaalt. Door allerlei juridische sluipwegen zal Vlaanderen uiteindelijk meer aan Wallonië betaald hebben dan West-Duitsland in verhouding aan Oost-Duitsland. Dat is op termijn onhoudbaar en zal alleen maar meer spanningen veroorzaken. Ik vrees dat het land daaraan tenonder zal gaan als dat niet wordt gestopt."

Het volledige interview ziet u in de videobijdrage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni