| Links schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) en rechts Michel De Herde (Défi), Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

Sihame Haddioui stelt schepencollege voor de keus: ‘Het is Michel De Herde of ik’

Jasmijn Post
© BRUZZ
06/09/2023

Schaarbeeks schepen Sihame Haddioui (Ecolo) heeft haar collega-schepenen en burgemeester een ultimatum gesteld. Ofwel nemen ze een beslissing over de fysieke aanwezigheid van Michel De Herde (Défi) in het gemeentehuis, ofwel zal de jonge schepen zelf niet meer komen opdagen. 'De coalitie moet uit deze crisis geraken,' reageert burgemeester Cecile Jodogne (Défi) aan BRUZZ.

Schepen Haddioui, die vorig jaar Michel De Herde beschuldigde van seksueel ongewenste intimiteiten, stelt vast dat De Herde nog regelmatig naar het gemeentehuis komt, hoewel de burgemeester zijn bevoegdheden heeft afgenomen, de titel van schepen mocht hij weliswaar behouden. Om die reden vraagt ze het college om zich uit te spreken over zijn aanwezigheid. "Het is hij of ik", stelt ze het college de keuze in La Dernière Heure.

Na de klacht van Haddioui tegen De Herde doken nog andere getuigenissen op over het gedrag van de schepen, waarvan de ernstige over verkrachting gaat. Om die reden achtte het schepencollege het veiliger om hem geen contact te laten hebben met zijn administratie en zijn bevoegdheden af te nemen.

Haddioui 'zet meerderheid onder druk'

Haddioui spreekt nu haar meerderheidspartners aan over zijn aanwezigheid in het gemeentehuis. "Ecolo is een voorstander van feminisme, Défi heeft het voorzitterschap van de Raad van Franstalige Vrouwen en het ministerie van Lokale Besturen. Ondanks dat gegeven, zijn we nog steeds niet in staat om de administratie te beschermen," sneert ze.

Burgemeester Cécile Jodogne (Défi) laat weten verbaasd te zijn door de aanval op de meerderheid en beklemtoont dat het schepencollege nog niets heeft veranderd aan de maatregelen die het in februari heeft getroffen. De schepen heeft geen bevoegdheden en is niet aanwezig bij de gemeenteraad of het college.

"Ik hoop dat we uit deze crisis geraken en het legale kader kunnen uitleggen," zegt ze aan BRUZZ. "Het onderzoek loopt nog, we weten nog niet of De Herde vervolgd zal worden," zegt ze. In principe is er niets dat De Herde tegenhoudt om naar het gemeentehuis te komen. Ondertussen zet de uitspraak van Haddioui de werking van het college onder druk, geeft Jodogne toe. "Dat is problematisch, want het college staat in voor de dagelijkse werking van de gemeente."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni