1792 CURIEUZENAIR Luchtkwaliteit SInt-Joost 7
© Saskia Vanderstichele | Het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node in de Sterrenkundelaan.

Sint-Joost loopt achter met subsidies voor politiezone na ontslag Gemeentontvanger

AD
© BRUZZ
06/04/2023

In een interview met BX1 zegt Philippe Boïketé (PS) dat de gemeente Sint-Joost-ten-Node al maanden geen dotaties meer betaalt aan de politiezone Brussel-Noord en intussen zeven miljoen euro verschuldigd is. "Klopt niet", zegt het Kabinet van Cécile Jodogne (DéFI), burgemeester van Schaarbeek en tevens voorzitter van het politiecollege Brussel-Noord.

Dinsdag raakte bekend dat burgemeester Emir Kir (ex-PS) drie schepenen hun belangrijkste bevoegdheden had ontnomen. Het ontslag kadert in een harde tweestrijd binnen de burgemeesterslijst tussen Kir en de drie schepenen, die de steun hebben van de Parti Socialiste.

Woensdag gooide Philippe Boïketé (PS), een van de schepenen in kwestie, nog meer olie op het vuur. In een interview met BX1 stelt hij dat Sint-Joost al zeven maanden geen dotaties meer betaalt aan de politiezone Brussel-Noord, en intussen zeven miljoen euro verschuldigd is.

Gemeentelijke dotatie

De begroting van politiezones heeft twee belangrijke financieringsbronnen: de federale dotatie en de gemeentelijke dotatie(s), naargelang het om een ééngemeente- of meergemeentezone gaat.

Volgens Boïketé betaalt Sint-Joost die gemeentelijke dotaties al maanden niet meer, maar bij de politie klinkt een ander verhaal.

“Er was inderdaad een probleem met de betaling van de subsidies gedurende zes maanden”, zegt Baptiste Buidin, woordvoerder van burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne, die tevens voorzitter is van het college van de politiezone Brussel-Noord. “Dat was het gevolg van het ontslag en vervolgens de aanwervingsprocedure van de Gemeenteontvanger van Sint-Joost, die belast is met de betalingen en de opvolging van deze dossiers.”

Nieuwe Gemeenteontvanger

Volgens het kabinet van Jodogne is de situatie vandaag opnieuw onder controle. “De helft van de achterstallige subsidies is reeds betaald, de andere helft zal voor aankomende zomer betaald worden. Sinds januari zijn de betalingen, zoals gebruikelijk, elke maand verricht.”

Ook Murielle Deleu, woordvoerder van burgemeester van Sint-Joost Emir Kir, zegt dat de vertragingen een gevolg zijn van de aanwerving(sprocedure) van de nieuwe Gemeenteontvanger. "De belangrijkste betalingen zijn reeds verricht en we hebben alle garanties gegeven om ook de toekomstige betalingen vlot te laten verlopen."

Zowel het kabinet van Jodogne als dat van Kir benadrukken dat de achterstallige betalingen geen invloed hebben (gehad) op de werking van de politiezone en diens taken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie