Sint-Joost stapelt onbetaalde facturen op door afwezige gemeenteontvanger

© Saskia Vanderstichele
| Het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node aan de Sterrenkundelaan.

Sint-Joost-ten-Node zit al anderhalve maand zonder gemeenteontvanger. De man stapte eind juli op en werd nog niet vervangen. In de tussentijd zijn alle betalingen bij de bank geblokkeerd, vernam de oppositie, die vreest dat leveranciers zullen afhaken. “Ouders laten weten dat er schoolmateriaal ontbreekt.” De burgemeester ontkent problemen.

De gemeente kon nog onderhandelen met de bank dat de lonen van gemeentepersoneel uitbetaald blijven. Alle andere uitgaven – goed voor meer dan een miljoen per maand – zijn geblokkeerd. Dat vertelt een bron binnen het gemeentebestuur aan onze redactie. Leveranciers moeten dus wachten op hun uitbetaling, of dat nu gaat om een bestelling van luiers in de gemeentelijke crèches, potloden in de kleuterscholen of drank in het gemeentehuis.

“In augustus konden we de treinabonnementen van onze leerkrachten niet verlengen,” zegt de bron. “We horen van ouders dat er schoolmateriaal ontbreekt,” zegt gemeenteraadslid Frédéric Roekens van Groen. Uit de Nederlandstalige basisschool Sint-Joost-aan-Zee komt er geen commentaar, maar de nodige bestelling zou inmiddels geplaatst zijn. Ook voor de treinkaarten is een oplossing gevonden. Toch is de oppositie bezorgd dat de problemen zullen aanslepen. “Een paar werven in de gemeente liggen de laatste weken stil, zoals de opfrissingswerken voor de tunnels aan het Noordstation. Heeft dat ook met de facturen te maken?”, vraagt Ecolo-gemeenteraadslid Pascal Lemaire zich af.

Vervanger

Het goede nieuws: na anderhalve maand is er een vervanger op komst. Dilson Ramos da Fonseca, vandaag hoofd van de dienst GAS-boetes, is door het schepencollege aangesteld als waarnemend ontvanger. Mits goedkeuring van de gemeenteraad deze woensdag kan hij binnenkort de rekeningen deblokkeren. De man is van plan om zijn job als gemeenteontvanger te combineren met zijn huidige functie. En hij is ook nog eens bevoegd voor de parkeerboetes.

“We stellen ons vragen bij de procedure rond zijn aanstelling, maar we willen de vertraging natuurlijk niet langer rekken dan nodig,” zegt gemeenteraadslid Lemaire. Verwacht wordt dat Ramos da Fonseca woensdagavond groen licht krijgt als nieuwe ontvanger.

Het gaat - opnieuw - om een tijdelijke functie. Officieel staat de vacature van gemeenteontvanger in Sint-Joost al open sinds januari vorig jaar, toen de laatste ontvanger met pensioen ging. In april vorig jaar plukte de gemeente Stéphane Crickx uit haar human resource-afdeling om de functie, ook waarnemend, op te nemen. Exact een jaar later volgde zijn ontslagbrief. Crickx ruimde zijn bureau op in juli en is nu aan de slag in de privésector.

“Wij zijn inderdaad gebonden aan procedures voor nieuwe aanwervingen, en in de zomer vergadert de gemeenteraad nu eenmaal niet,” zegt burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) over de voorbije zoektocht naar een nieuwe ontvanger. Volgens Kir, die zelf bevoegd is voor financiën, zijn de meeste facturen “regelmatig” betaald. “Als sommige betalingen nog niet gebeurd zijn, dan zijn die in behandeling,” besluit zijn woordvoerster Murielle Deleu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel