Snel duidelijkheid over topjob voor Reynders bij Raad van Europa

© PhotoNews

Vandaag wordt beslist wie de volgende secretaris-generaal van de Raad van Europa wordt, de belangrijkste Europese instelling voor de verdediging van de democratie en de mensenrechten: Belgisch vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders, of de Kroatische buitenlandminister Marija Pejcinovic Buric.

Reynders reisde maandag al af naar Straatsburg, waar de hoofdzetel van de Raad van Europa gevestigd is. Woensdagnamiddag, vanaf 15.30 uur, zullen daar de 324 leden van de parlementaire vergadering stemmen over de nieuwe topman of -vrouw van de mensenrechteninstelling.

Wordt Reynders verkozen, dan lijkt dat het einde in te luiden van de binnenlandse politieke carrière van de Franstalige liberaal, die al sinds 1999 onafgebroken in de federale regering zetelt. Als secretaris-generaal zou hij een loon van meer dan 300.000 euro ontvangen.

Geheime stemming

Het mandaat van de opvolg(st)er van de Noor Thorbjørn Jagland vangt op 1 oktober aan, duurt vijf jaar en is één keer hernieuwbaar. In maart bracht het comité van ministers van de Raad van Europa het aantal kandidaten voor de post van secretaris-generaal al terug van vier naar twee. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 47 aangesloten landen stemden toen overwegend voor Reynders.

Het is echter de parlementaire vergadering die het laatste woord heeft. Vandaag mogen de afgevaardigden van de parlementen van de lidstaten (leden van de PACE worden niet rechtstreeks verkozen) bij geheime stemming beslissen. Als - ondanks het feit dat er maar twee kandidaten zijn - Reynders of Buric geen absolute meerderheid haalt, dan wordt er morgen opnieuw gestemd. Dan wint de kandidaat met de meeste stemmen.

Kritiek onderzoekers

Om de parlementsleden te overtuigen, zet Reynders zijn ervaring als minister in de kijker. Hij was 12 jaar lang bevoegd voor Financiën, en reist sinds 2011 de wereld rond als minister van Buitenlandse Zaken. In die hoedanigheid pleit hij al lang voor de invoering van een systeem voor de monitoring van de mensenrechten en de principes van de rechtstaat.

Wat mogelijk wel nog kan wegen op de kandidatuur van Reynders, is de recente kritiek van Belgische onderzoekers op de manier waarop de federale regering de terugkeer aanpakt van Belgische IS-kinderen in Koerdische kampen - kritiek die ze ook overmaakten aan de Raad van Europa. De onderzoekers vinden het onaanvaardbaar dat België enkel weeskinderen wil repatriëren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?