Academici klagen kandidatuur Reynders bij Raad van Europa aan

© PhotoNews
| Didier Reynders, lijsttrekker MR voor de Federale Kamer.

Een 150-tal academici hebben op 13 juni een open brief geschreven naar de Raad van Europa om hun bezorgdheid te uiten over de kandidatuur van Didier Reynders als secretaris-generaal bij de Raad. Volgens hen draagt Reynders de menselijke waarden die een secretaris-generaal nodig heeft niet hoog in het vaandel.

De aanklacht tegen de kandidatuur van Reynders komt er na zijn beslissing als minister van Buitenlandse Zaken om zes weeskinderen uit de Syrische vluchtelingenkampen te repatriëren. Het feit dat er enkel weeskinderen teruggehaald werden, stoot de academici tegen de borst.

"Het is onaanvaardbaar dat de deur wordt dichtgesmeten voor alle andere Belgische kinderen in de kampen. Het ene kind is onschuldiger dan het andere, zo blijkt uit het discours", klinkt het in de open brief.

'Contrast met menselijke waarden'

De weigering om de moeders te repatriëren en in ons land te berechten brengt de kinderen in mogelijk levensgevaar. Dat zien de academici die de brief ondertekenden als het weerleggen van het standpunt van de Raad van Europa, dat stelt dat alle mogelijke maatregelen moeten genomen worden voor het beschermen van kinderen in gewapende conflicten.

Voor de academici staat het beleid van minister Reynders in schril contrast met de menselijke waarden die de Raad van Europa verdedigt. "We vragen de Raad vooral om de inconsistenties in het officiële discours en de praktijk duidelijk te onderzoeken en in rekening te nemen", stellen de academici.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?