VUB-team protesteert aan kabinet Reynders om IS-kinderen te repatriëren

© Bart Dewaele
| VUB-professor Gerrit Loots is een van de drijvende krachten achter de actie.

Het vrijwilligersteam van de Vrije Universiteit Brussel dat Belgische IS-kinderen wil repatriëren uit de Koerdische vluchtelingenkampen in Syrië, protesteert woensdag om 17.30 uur aan het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ze eisen dat de Belgische regering haar verantwoordelijkheid opneemt en het VUB-team toestemming geeft om de kinderen terug te halen.

Op het protest aan het kabinet zullen ook de Moeders van het Europakruispunt aanwezig zijn. Dat zijn grootmoeders die hun dochters en hun kleinkinderen terug in België willen zien. Zij willen dat de Belgische regering de onschuldige kinderen terughaalt, maar wel hun moeders berecht.

De omstandigheden in de Koerdische vluchtelingenkampen zijn bar slecht, want er is een ernstig tekort aan voedsel, tenten en medische zorg. Het vluchtelingenkamp Al Hol bijvoorbeeld was voorzien op 10.000 vluchtelingen, maar intussen zitten er al 73.000 mensen. In dat kamp zouden liefst 6.500 buitenlandse kinderen verblijven. Volgens het jongste rapport van de Human Rights Council kwamen al 240 kinderen om door ondervoeding en onbehandelde geïnfecteerde wonden.

"Onze overheid zegt al maanden werk te maken van de repatriëring van de kinderen, maar in de praktijk is er nog steeds niets gebeurd. Er is ook geen duidelijke communicatie over. Ondertussen weten de grootmoeders nog steeds niet hoe het met hun kleinkinderen is," verklaart VUB-criminologe Marijke Van Buggenhout aan BRUZZ.

"Door de non-actie van onze overheid is er ondertussen een vrijwilligersteam van spoedartsen en psychiaters opgericht, dat klaarstaat om naar de Koerdische kampen te trekken," gaat Van Buggenhout verder. "Ze hebben al onderhandelingen gevoerd met de Koerdische instanties, en we wachten alleen nog op onze overheid die toestemming moet geven om ze te gaan halen."

Aan het kabinet van minister Reynders zal een burgerpetitie en een open brief die door 150 academici is ondertekend, overhandigd worden. Het is de elfde keer dat de Moeders van het Europakruispunt protesteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?